Установена е промяна в състава на питейната вода, но без опасност за здравето

Преди няколко дни са започнали мероприятия за утаяване на калните примеси в язовир “Камчия” – основен източник на питейна вода за Бургаска и Варненска област. Това е предизвикало незначителни повишения на показателя алуминий в някои от пробите, взети от различни места – Айтос, Карнобат, Бургас и др. Към момента няма риск за здравето на хората, като за резултатите от продължаващия мониторинг на качеството на водата за питейно-битови нужди и при наличие на здравен риск, обществеността ще бъде своевременно уведомена.

Въпреки липсата на здравословен риск, за свое собствено спокойствие през следващите 24 часа бургазлии могат да пият преварена или бутилирана вода. След изтичането на този срок се очаква окончателно нормализиране на положението.

 

Междувременно от ВиК – Бургас съобщиха, че:

След взети неколкократни проби от различни точки на водоснабдителната мрежа в Бургас, НЯМА надвишени стойности на алуминий във водата, предназначена за питейни и битови цели.

Всички показатели според изискванията на Наредба №9/ 2001 год. са в допустимите норми, съгласно ежедневния мониторинг, провеждан от Изпитателна лаборатория на ВиК – Бургас.