Българи създадоха първата космическа оранжерия

Български учени разработиха първата в света космическа оранжерия. Целта на програмата е да се произвежда храна, чийто вкус не се отличава от истинския, съобщи пред Нова телевизия ръководителят на екипа в космическата лаборатория Таня Иванова.
България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. В момента учените работят по проекта „Земляни на Марс” и се подготвя космическото меню за 2030 г., посочи Иванова, цитирана от Кросс.
С помощта на специалната оранжерия без почва космонавтите ще могат да отглеждат в космоса пресни плодове, зеленчуци и други растения, с които да си приготвят ястия.
Чрез новите методи, по които се работи, липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят редица ястия направо на космическия кораб.
Кулинарите на НАСА вече са разработили над 100 рецепти, всички от които вегански, затова се търсят начини за осъществяване на по-сложни рецепти.
Най-предпочитаните храни на космическата трапеза в момента са веганската пица и сушито.
Скоро ще бъде пусната трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня, казва още Таня Иванова.