5-звездният круизен кораб „МС Европа” в Несебърския залив

5-звездният круизен кораб „МС Европа” пристигна по график от турското пристанище Дикили, но не акостира до Морска гара, а остана на котва в несебърския залив. Пътниците на известния с прозвището си „Кралицата на моретата” кораб прекарват 16-дневния си круиз в Черно море в разкошни каюти,които имат отделни жилищни и спални площи. Въпреки идеалните условия за отдих и развлечения на лайнера, по-голямата част от пътниците му предпочетоха на живо да се запознаят със забележителностите на Стария Несебър. Те преминаха през мобилния митнически пункт на Морска гара-Несебър след като бяха превозени от кораба до брега със специализиран морски транспорт. Една част от гостите преминаха по т.н. духовен път, реализиран по проекта „Вяра в Несебър”,други се ограничиха само с посещение на Археологическия музей, трети избраха атракцията „Българско село”. След престоя си в несебърския залив круизният кораб отплава за Трабзон, откъдето маршрутът продължава за Батуми, Сочи, Констанца, Одеса, а крайното пристанище е Истанбул.
Максим МОМЧИЛОВ

14 Отзиви

  1. морски лъв

    Този айтоски капацитет нищо не разбира от кораби, камо ли от туризъм. Е, няма в света пасажерски кораби обозначени със звезди-това за айтоския селянин се отнася за хотелите.Ало, аланколу-меродавното ти становище е актуално за заопарка в Айтос, по изключение и в Руен.
    Второ, от направената справка, този кораб е достатъчно стар и нищо от това ,което и писано не отговаря дори за една барака край Айтос.
    Колкото до "мобилния митнически пункт" това си е простотия на изказ, след като не си наясно, че митница Бургас има апрез активния туристически сезон изнесени пунктове по крайбрежието на цялата Бургаска област.

  2. в който и да е специализиран сайт за индивидуални и организирани круизни пътувания /например-crusit.bg* може да се установи,че категорията на круизните кораби е обозначена в четири категории- 3-звездна, 4-звездна, 4-звезди + и 5-звездна.пътувалите знаят,със сигурност и тези,четящи сайта,но има и такива,които могат да се подведат от едни или друг коментар.

  3. източник

    Още едно уточнение
    Налично в http://www.profit.bg / 09.09.2013
    След 13 поредни години на първо място, тази година корабът MS Europa трябва да се задоволи със среброто или по-точно с второто място. По ирония на съдбата, по-малката сестра на круизния кораб сега е със статут "Кралица на моретата".
    Корабното дружество Hapag-Lloyd обаче е щастливо и в двата случая: техните два кораба MS Europa и MS Europa 2 са най-добре оценени в класацията, като Europa 2 достигна цели 1860 от максимум 2000 възможни точки – никой кораб досега не е постигал такъв висок резултат!
    За класацията британският круизен експерт Дъглас Уорд оцени 285 кораба, като критериите му са обслужването на борда, състоянието на спалните помещения и палубите, шоу програмата и забавленията на кораба, кухнята и други.
    „Няма други кораби, които да са с толкова висок стандарт, като MS Europa и MS „Europa 2, както и техният екипаж”, заяви Дъглас Уорд. Той специално похвали голямото пространство, многото светлина в кораба, висококачествения кулинарен подбор и обслужването.
    Ето и всички победители в класацията на най-добрите круизни кораби в различните категории:

    Най-високият резултат в класацията досега: 1860 от общо 2000 възможни точки получи корабът MS Europa 2 от Berlitz Cruise Guide – и по този начин сега е признат за най-добър круизен кораб в света.

    Светъл и просторен: поглед към луксозния апартамент в елегантния кораб.

    Спа и уелнес зоната предлага сауна, ледена баня и панорамна гледка – и то на впечатляващото пространство от 620 квадратни метра.

    Италиански гозби: една от многото възможности за хапване на борда. Общо осем ресторанта и шест бара предлагат кулинарно разнообразие.

    Външният басейн на палубата на луксозния кораб-победител.

    MS Europa 2 определено не е най-големият круизен кораб, но предлага най-голямо пространство за гост. Максималният брой гости са 516. Корабът разполага с 251 апартамента, всеки от които е голям минимум 28 квадратни метра и със собствени веранди с изглед към морето.

    MS Europa трябва да се задоволи с второто място този път, след като 13 поредни години печели първо място. Освен това печели второ място в категория малки кораби (от 251 до 750 пътници) с 1851 точки.

    Слънчева палуба с басейн, който не е нито твърде малък, нито твърде голям. Нищо чудно, че луксозният кораб е оценен като един от най-добрите в света.

    Максимум място за 408 гости предлагат апартаментите. Във всеки от тях, освен отделни спалня и дневна, има и допълнителен гардероб – а в някои от тях дори и частна веранда.

    Трето място по точки (1765 точки) u първо място в категория бутикови кораби (от 50 до 250 пътници) печели корабът Hanseatic.

    Първо място в категория големи кораби (повече от 1750 пътници): Queen Mary 2 (1673 точки)

    Второ място в категория големи кораби (повече от 1750 пътници): Queen Elizabeth (1585 точки)

    Трето място в категория големи кораби (повече от 1750 пътници): Queen Victoria (1579 точки)

    Четвърто място в категория големи кораби (повече от 1750 пътници): Celebrity Reflection (1571 точки)

    Пето място в категория големи кораби (повече от 1750 пътници): Celebrity Silhouette (1567 точки)

    Първо място в категория средно големи кораби (от 751 до 1750 пътници): Crystal Serenity (1714 точки)

    Второ място в категория средно големи кораби (от 751 до 1750 пътници): Crystal Symphony (1702 точки)

    Трето място в категория средно големи кораби (от 751 до 1750 пътници): Riviera (идентичен със "сестрата си", корабът Marina) (1682 точки)

    Четвърто място в категория средно големи кораби (от 751 до 1750 пътници): Marina (1680 точки)

    Пето място в категория средно големи кораби (от 751 до 1750 пътници): Asuka II (1673 точки)

    Трето място в категория малки кораби (от 251 до 750 пътници): Silver Spirit (1762 точки)

    Четвърто място в категория малки кораби (от 251 до 750 пътници): Silver Whisper (1749 точки)

    Пето място в категория малки кораби (от 251 до 750 пътници): Silver Shadow (идентичен с кораба Silver Whisper) (1747 точки).

    Второ място в категория бутикови кораби (от 50 до 250 пътници): Sea Dream I (1761 точки)

    Трето място в категория бутикови кораби (от 50 до 250 пътници): Sea Dream II (1754 точки)

    Четвърто място в категория бутикови кораби (от 50 до 250 пътници): Sea Cloud (1702 точки)

    Пето място в категория бутикови кораби (от 50 до 250 пътници): Sea Cloud II (1701 точки)

  4. ГРАДОЛИЕЦ

    постоянен ГКПП на Морска гара -Несебър започва да работи едва в активния туристически сезон,но за круизните кораби преди сезона пристигат мобилни митнически групи.така е и след края на активния сезон.това е известно на всички,които живеят в несебър,а и на тези,които работят в РМД-Бургас.изглежда не е ясно само на такива от рода на т.н.морски лъв.

  5. морски лъв

    Не шия, ами врат! Или как дявола чете евангелието! Коментар на коментара е израз на безсилие,липсата на интелект или чешене на езиците. Все тая!

  6. Каквито и звезди да са корабите, те просто акостират в Несебър вместо в Поморие!
    Лошо за Поморийци, не толкова за калпавия Кмет, който ще изпере едни пари за строеж на ненужен рибарски хелинг! Искаме да развиваме туризъм и то морски, а нямаме пристанище на което да посрещнем мераклии туристи!

  7. каквото и да се пише и говори за сегашния кмет на община поморие,сигурна съм,че той ще бъде преизбран,просто защото започна и завърши много обекти през мандата си с особена важна значимост за града и общината

    • С какво рибарският хелинг е важен за развитието на града?
      Изпълнението на този прословут проект наречен воден цикъл, на който началото му е 2009 г., разкопа, разруши и закопа историята на един от най-древните градове в България! И това наричаш важност? Това, което музея ще изложи като експонати намерени при разкопаването е само косъм, от това което щеше да се открие и да бъде от особена важност да града и хората в него!
      Булевард Яворов, или улица Яворов, така и не става ясно! Проекта, както спомена Кмета ще бъде завършен от него, но само пешеходната част и то на каква "цена"? Никой не знае, но пък за сметка на това обещания южен плаж няма да го бъде, защо ли? Пак никой не знае.
      Старият кей, това е може единственият свеж проект, който обаче за жалост бледнее!
      За останалите особено важни проекти за града, без коментар.

  8. савелий

    аз също съм на мнение,че нашият кмет ще бъде преизбран на изборите през есента,защото каквото казва и обещава,го изпълнява.а не като златанов.едно казваше,друго вършеше

  9. гевренова

    за кмета не знам,какво ще стане,ама този дето се пише за морски лъв е нещо между цаца и скумрия,май.уж правил някаква справка за кораба,пък се оказва,че тя няма нищо общо с круизния лайнер.не случайно се казва,че на лъжата краката са къси.

  10. скорпид

    а не е ли по-добре за морския лъв да се направи справка направо в ИАРА вместо да се търсят други сравнения

  11. венкова

    пътувала съм десетина пъти с круизни кораби и знам,че при резервацията винаги има звездна категория за круиза.за някои от пътуванията тя е 5* +,както е написано от автора "за всеки каприз",че и повече.затова писаници от рода на тези на т.н. Морски лъв са чисто невежество.

  12. проста сметка

    Това кухо човече ще бъде избрано, но не с народна любов, а гласовете на кръводарителите от ДПС, циганите и крадливите роднини цоцащи като кърлежи от общината.
    Реална опозиция няма, всеки изказал се против грабежа и некадърното управление е мачкан, даже се оказа, че хората били виновни за водния цикъл, велоалеята и синята зона.
    Просто казвам, а вие си повтаряйте, че "нещо се прави(случва) в Поморие".

  13. МОРСКИ ЛЪВ – НОВИЯТ ПСЕВДОНИМ НА ЧЕРНЬО ЧЕРНЕВ!!!