Българският национален отбор по вдигане на тежести е абсолютно невинен

Българският национален отбор по вдигане на тежести, който бе уличен в употреба на допинг, е абсолютно невинен, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в интервю за BTV, цитирайки резултата от изследването на лабораторията „Еврофинс” в Хамбург, според който хранителната добавка на щангистите е замърсена на ниво производство.

„Няколко пъти дадох знаци в публичното пространство, че не бива да съдим щангистите толкова бързо, но когато години наред има рецидив в един спорт и една федерация се компрометира с вземането на стимуланти още от времето на социализма, виждате, че обществото е недоверчиво”, посочи Кралев.

„В конкретния случай обаче се доказа, че нашите щангисти са абсолютно невинни. Те неволно са взели хранителната добавка Tribest с наличие на забраненото вещество Dianabol Stanozolol, което под никаква форма не трябва да присъства в блистерите на професионални спортисти”, коментира Кралев.

„За нас беше ясно, че щангистите не са виновни, още когато българската допинг лаборатория излезе със становище за наличие на забраненото вещество. Но лабораторията ни няма международен сертификат и тези проби нямат доказателствена стойност, затова се наложи Българската агенция по безопасност на храните и прокуратурата да изземат количество от производителя, предоставено доброволно, за да го изпратят за независим анализ”, каза още Кралев.

Той допълни, че паралелно с експертизата от Хамбург, продуктите, ползвани от щангистите са били изпратени до Международната федерация по вдигане на тежести, която ги е предоставила за анализ във втора немска лаборатория в Кьолн.

„За да се произнесе МФВТ, трябва да изчакаме анализите от пробите в Кьолн, но това касае само наказанието на щангистите,” заяви министърът,цитира Кросс.