„Музика за пиано” – концерт, посветен на проф. Люба Енчева

„Музика за пиано” е името на концерта посветен на голямата българска пианистка, педагог и доайен на националната ни клавирна школа проф. Люба Енчева / 1914-1989/. Той се организира от Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” и е по повод дарителския жест на нейния съпруг Александър Петров към млади пианисти. По негова воля, изразена в завещанието му, ръководството на училището ще връчи три еднократни стипендии. Приживе Александър Петров развива много сериозна дарителска дейност в памет на съпругата си и през 1997 година завещава родния и дом на фондация „Млади дарования”.
Проф. Люба Енчева е една от малкото български пианистки получила огромно международно признание като концертиращ изпълнител и педагог. През повече от 60-годишната си творческа дейност свири из най-големите зали на Европа, Азия и Австралия.За нея казват, че е пианистката, целуната от бога, в чиято музика се усеща небесно присъствие.
В сряда стипендиите на името на Люба Енчева ще бъдат връчени на младите надежди на бургаското музикално училище Пенка Ангелова, София Пишманова и Таньо Чиликов. Пенка е 12клас и е стипендиант на Американска фондация за България. София е в 11 клас, стипендиант е на Министерството на културата и на Американска фондация за България.
Таньо също е 11 клас и спечели втора награда от завършилия преди дни Международен конкурс за немска и австрийска музика, носител е и на наградата „Моцарт”. На сцената талантите ще изпълнят творби на Брамс, Бетховен, Шуман, Моцарт и др.
Концертът „Музика за пиано” се осъществява в рамките на проект „На концерт в сряда” , тази сряда – 22 април от 18 часа, Концертна зала на Музикалното училище, вход свободен.