Младежкото обединение в БСП – Бургас направи първото си дарение от кампанията „Солидарно четене“

Младежкото обединение в БСП – Бургас осъществи първата от поредица дарителски акции от кампанията си „Солидарно четене“. С помощта на доц. Маруся Любчева младите социалисти предоставиха близо 500 книги на бургаското читалище „Фар“. В дарителската кампания се включиха както няколко местни издателства, така и широк кръг от бургаската общественост предоставяйки частица от себе си и дарявайки книги от личната си библиотека. Гости на тържественото връчване бяха Николай Тишев /Председател на Областният съвет на БСП/, Евгений Мосинов /Председател на Общинският съвет на БСП/, членове на младежкото обединение, дарители и много приятели на книгата. „С този акт отдаваме почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството“ сподели Христо Панайотов /Областен координатор на Младежкото обединение в БСП – Бургас и организатор на събитието/.
Сред участниците в събитието се зароди идеята с подобна дарителска акция да се събере българска литература за българската диаспора в Украйна.
Днес читалищата продължават да играят своята съществена роля в обществото с многообразието от културно-просветни дейности, а също и благодарение на обстоятелството, че все още успяват да поддържат и развиват най-голямата мрежа от общодостъпни библиотеки в страната. За нас е важно да спомогнем за тяхното по-добро бъдеще развитие. Тази кампания има за цел да покаже, че солидарността, активните действия за справяне с несправедливостта в проблемните области на различните обществени сектори не е еднократно действие, което е продиктувано от конкретен повод, а е всекидневен ангажимент, който ние осъзнаваме и с вашата подкрепа желаем да изпълняваме като отговорни за бъдещето си граждани, преди всичко.
Ето защо МО на БСП провежда национална кампания „Солидарно четене“, чиято цел е да подпомогне читалищата в цялата страна чрез:
– Даряване на художествена, специализирана и друга литература;
– Популяризиране на читалищната дейност чрез различни акции и местни кампании;
– Спомагане за възобновяването на интереса на хората към дейността на читалищата;
– Подпомагане на читалищата в малките общини, в които средствата за тяхната пълноценна дейност са недостатъчни.