Созопол, Несебър и Поморие възстановиха мира в региона

Южното Черноморие може да си отдъхне и спокойно да посрещне своите туристи. Днес трите най- бързо развиващи се туристически дестинации от Юга положиха подпис под Примирие, което гарантира мира и спокойствието за една година. Това се случи под зоркия поглед на бог Аполон и в присъствието на знатните свити на тримата архонти на Аполония, Месембрия и Аполония и стотици аполонийци, които аплодираха мирния акт.

11188396_623725327763609_293692473416736523_n

Архонтите на Несебър Николай Димитров и на Поморие Иван Алексиев, придружени с част от своите свити пристигнаха по море на елегантна яхта, която бог Аполон съзря в залива на Созопол и ги посрещна със своите музи, облечени в бели одежди. Щом стъпиха на брега, Аполон три пъти попита гостите дали идват с мирни намерения в гостоприемната аполонийска земя и след като получи утвърдителен отговор поведе гостите към домакина на събитието архонта на Аполония Панайот Рейзи, който заедно със своята свита и множество жители на древния град посрещнаха гостите на новата Крайбрежна алея, като ги аплодираха за добрите намерения, с които идват в Аполония. Бог Аполон  придружен от тръбачи поведе шествието, в което участие взеха кметът на община Созопол Панайот Рейзи, председателят на общинския съвет Красимира Германова, зам. -кметът Катя Стоянова, общински съветници и представители на администрацията. Блясъкът на свитата на архонта на Месембрия поддържаха зам.кметът на Несебър Лазар Япанджиев, Стойко Стоянов, секретар на общината, Златин Чаушев, началник отдел” Несебър- Световно наследство” и красиви дами от администрацията.

Архонтът на Поморие бе заложил на общинските си съветници и председателя на общинския съвет Енева, като свитата му се допълваше от зам.кмета Янчо Илиев и секретаря на общината Тони Митев.

Специален гост на церемонията бе и представителят на държавата в лицето на зам. областния управител Севдалина Турманова, която следеше изкъсо тримата войнстващи владетели.

Шествието с официалните лица и жителите на Аполония, предвождано от бог Аполон, чиято роля блестящо изпълни актьорът Юрий Ангелов, премина по Пътя на Примирието, като към него се присъедини шумна група древни аполонийци в пъстри одежди, чиито роли бяха поверени на талантливите и жизнерадостни възпитаници на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”. Пъстрото шествие продължи по централната улица на Созопол и точно до Амфитеатъра бе посрещнато от група созополски кокони, които приветстваха архонтите и техните свити и ги почерпиха с уникалните дамги, обилно поръсени с пудра захар и традиционното сладко.

10929946_623725451096930_1815265339507114505_n

Медните рогове на тръбачите възвестиха началото на най-важната част от събитието, а бог Аполон придружи главните действащи лица на специално изработена сцена в подножието на храм „Св. Св. Кирил и Методий” и средновековната аламана. Музите на бог Аполон изпълниха красив ритуален танц, за да омиротворят всички древни богове и да потушат тлеещите съмнения в отделните архонти.

Три свитъка с клаузите на мирния договор  чакаха архонтите на Аполония, Месембрия и Анхиало да бъдат подписани. Аполон изчете пред събралото се множество съдържанието на договора, но преди това разсеяна муза на два пъти му поднесе грешен свитък- ту списък с европейските проекти на Созопол, ту културната програма на общината. Вероломността на древните месембрийци срещна съмнението на съвременния аполонийски архонт, който поиска първо под договора подпис да положи архонта на Анхиало като гарант на мира и архонта на Месембрия и чак тогава той скрепи мира със своя подпис. Архонтите си размениха скъпи дарове, придружени със шеговити пожелания и деклариране на приятелски и мирни отношения. Архонтът на Аполония дари своите гости и приятели с отлежала ракия от смокини и оригинално вино от смокини,плодът,който древните народи и на трите полиса са уважавали и почитали. Архонът на Поморие зарадва колегите си с богати дарове сред които черното злато- лечебната кал на Поморие и бялото злато- солта, заради което преди 22 века е започнала войната, чийто край днес бе сложен в Созопол.

11050863_623726051096870_5059790661708469097_n

Още по-щедри бяха даровете на архонта на Месембрия, който трябваше на няколко пъти да уверява своя домакин, че има искрени намерения да подпише и спази клаузите на мирния договор. Връзка чируз бе част от даровете и икона, която да бди над добрите намерения на колегите му.

Пачето перо премина от ръка на ръка между тримата кметове, които след шеговитите и весели реплики и пожелания, съвсем сериозно подписаха мирния договор и поеха ангажимент да го спазват… поне една година. Мирът бе полят със 150 годишно вино от лозята от созополската местност „Коренята”, а горещо сиртаки , изпълнено от музите на бог Аполон сложи край на церемонията, която бе горещо аплодирана от присъстващите жител и гости на празника. Празникът се пренесе на площада, където гости и домакини се хванаха на вито българско хоро.

 

МИРЕН ДОГОВОР

  1. Двете страни да не предприемат военни действия, пряко или чрез поставени лица.
  2. Всички възникнали и възникващи проблеми между двата града и техните жители да се решават на масата /може и кръгла, но за предпочитане шведска/.
  3. Бойните действия по отношение на европейските златици да се ограничат до писане на проекти и реализирането им в срок
  4. При изпадане на Поморие и Бургас в дълбок икономически колапс, демографски упадък, водещ до заличаването им, двете страни се споразумяват предварително чрез преговори за владеене на господство над териториите им.
  5. При корабокрушение, ако някой сафридоловец, паламудоловец, калканоловец или цацоловец от двата града претърпи корабокрушение и бъде изхвърлен от морето на брега на съседния град, то да почерпи спасителите си, колкото душата и кесията му позволяват и да му се осигуряват възможност да се завърне в родното място.
  6. Справедливо разпределяне на руските туристи и всякакви други туристически трофеи.
  7. Двете страни да спазват пълна забрана за тралния рапанолов и калканолов.
  8. С общи усилия и външно финансиране да бъде изграден на мост между Созопол и Несебър. Ползите от него ще са за туристопотока, създаването на семейни двойки и размяна на стока.

ДВЕТЕ СТРАНИ СЕ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА СПАЗВАТ КЛАУЗИТЕ НА ДОГОВОРА ПРИ ВСЯКАКВИ УСЛОВИЯ- СПАД НА РУСКАТА РУБЛА, ЕВРОПЕЙСКИ КВОТИ ЗА КАЛКАНА, ВОЕННИ МАНЕВРИ НА НАТО И ВСЯКАКВИ БЕДСТВИЯ- НАВОДНЕНИЯ, МЕСТНИ ИЗБОРИ И ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ.