Вие сте тук: Начало » Актуално » Първи министър ще бъде разпитван от прокурор

    Първи министър ще бъде разпитван от прокурор

    Военният министър Николай Ненчев ще бъде разпитан от прокуратурата, след като даде скандално интервю във в. “Сега”, в което твърди, че му е предложен подкуп, за да подпише договор с руската компания РСК-МиГ, цитира Кросс. Ненчев обяснява защо няма да подпише договор за възстановяване на част от изтребителите МиГ-29.

    „Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат. Идва някой и казва: „Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?”, казва Ненчев. Министърът не споменава нито имена, нито фирми.

    От прокуратурата уточниха вчера, че до този момент Ненчев не е подал сигнал за предлагания подкуп, въпреки че по закон носи наказателна отговорност, ако не направи това.

    През март в София имаше представител на РСК-МиГ, който беше извикан от Министерството на отбраната, за да започнат разговори на много ниско ниво. „Нито аз, нито представителят на компанията от Русия сме се срещали по какъвто и да е повод с министър Ненчев”, обяснява пред „Труд” представителят на руското дружество о.р. бриг. ген. Александър Александров. Той припомни, че човекът на компанията от Русия е бил от дирекция, която се занимава с изготвяне на предварителни договори. Българското военно министерство е отправило писмено искане да бъдат ремонтирани 14 двигателя за МиГ-29. То е било подписано от Ненчев, твърди Александров. От Русия отвърнали, че трябва да бъде внесена банкова гаранция, която е около 10% от общата сума. Тогава българските експерти отговорили, че могат да си позволят ремонта на два двигателя. „Все още чакаме този договор да бъде подписан. Нямам никаква идея откъде Ненчев говори за 80 млн. лева. Срещи на живо е имало единствено с представители на дирекция „Отбранителна политика”, допълни Александров. Той твърди, че РСК-МиГ нямат никакъв бизнес интерес в България, тъй като имат изключително сериозни ангажименти по поддържането на хилядите произведени в Русия изтребители, които са на въоръжение в други страни като Индия.

    От Министерството на отбраната са отказали да уточнят пред „Труд” кой конкретно е отправил оферта към министър Ненчев и на каква стойност е била тя. Мотивите за отказа са, че в момента върви проверка.

    Проверката се осъществява от Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления. Ще бъдат снети обяснения от Николай Ненчев, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, включително и за оферти за поддръжката на военна авиационна техника.

    Прокуратурата ще проверява и твърденията на министър Ненчев, че към него са отправени заплахи и закана за убийство. „Спомням си едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия „Алфа”. Там те казаха: „Предателство. Смърт, смърт, смърт”. Три пъти го казаха в ефир. Не е само това, но нека не безпокоим моите близки.”

    Горе