Най-малко 449 са жертвите на земетресението в Непал

Най-малко 449 души са загинали при днешното опустошително земетресение с магнитуд 7,9 в Непал. Говорител на непалското Министерство на вътрешните работи съобщи, че в столицата Катманду са загинали 71 души. 43 са жертвите в съседния град Бактапур. Епицентърът на труса, с дълбочина едва 2 км, е бил на 80 км източно от непалския град Покхара.

Непалският министър на информацията Миненда Риджал съобщи за сериозни разрушения: „Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от XIX век. Продължаваме да събираме информация”.

По последни данни най-малко един човек е загинал и още 50 са блокирани под развалините на кулата, която е сред основните забележителности на Катманду.

Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред СNN: „Земетресението продължи много дълго. През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго”.

Индийският премиер Нарендра Моди е събрал правителството, за да обсъдят извънредната ситуация. Пакистанският му колега Наваз Шариф е поискал помощ за Непалската автономия.

Днешното земетресение от 7,9 по Рихтер е най-силното от 1934 г., когато Катманду е бил разрушен напълно.

Вторичен трус от 5,5 по Рихтер е регистриран 30 минути след първия, съобщи Кросс.

Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер е регистрирано и на територията на Япония в Тихия океан, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 15.35 ч. местно време, 6.35 ч. по Гринуич, с епицентър на 306 км южно от Йокохама и на 251 км южно от Татеяма, с дълбочина 82 километра. Няма информация за загинали и разрушения.