Броят на жертвите от земетресението може да достигне 5 хиляди

Броят на жертвите от земетресението в Непал може да достигне 5 хиляди, а този на ранените – около 10 хиляди, заяви регионалният директор на Световната здравна организация за Югоизточна Азия д-р Пунам Сингх.

Сингх се опасява, че липсата на санитарни условия в района на бедствието може да доведе до разпространение на болести: „В момента нещата са добре, изпращаме хората в болниците само за случаи, свързани с наранявания. Но в следващите дни може да възникнат чревни разстройства, тъй като водата не е безопасна за пиене. Смятаме, че ако температурата през нощта надвиши 20 градуса, може да има и случаи на малария”.

Най-малко 25 души са загиналите в Тибет в резултат на земетресението, съобщава китайската агенция Синхуа. Броят на пострадалите достигна 117.

Около десетина или повече алпинисти в Хималаите остават в неизвестност, заяви катерачът Джон Райтър, който е успял да се прибере в Катманду. По думите му, част от хората са изчезнали в района около базовия лагер и Лагер 1. Райтър каза още, че тези, които са в основния лагер, по всяка вероятност ще се опитат да слязат утре: „Все още има хора в базовия лагер. Те ще останат, защото всеки, който иска да слезе в Катманду точно сега, ще види, че инфраструктурата тук е силно повредена. Няма много неща като вода, хотелски стаи и т.н. Групите ще започнат да слизат от базовия лагер вероятно утре”, цитира Кросс.