Български фолклор предизвика фурор в Сафранболу

По покана на кмета на Община Сафранболу д-р Неждет Аксьой, с която Община Несебър има договор за побратимяване, представителна група, водена от директорката на СОУ „Любен Каравелов” Тодорка Желязкова гостува на град Сафранболу, който също като Несебър е под егидата на ЮНЕСКО.
Несебърската визита бе във връзка с Празника на детето в Република Турция. Той се чества като такъв от 1935 г., на същата дата-23 април, на която през 1920 г. Великото национално събрание обявява независимостта на Република Турция. 15 години след обявяване на независимостта основателят на Р Турция Мустафа Кемал Ататюрк решава на този ден – 23 април, да се чества и като Ден на детето под мотото: „Мир в родината, мир по света”.
Незабравими за фолклорна група „Незабравка” при СОУ”Любен Каравелов” – Несебър с ръководител Андиопа Цветкова и хореограф Десислава Червенкова, и за домакините от Община Сафранболу ще останат изявите от своеобразното турне на несебърските „незабравки”.
По време на пътуването към града, вписан в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1994 г. учениците и техните ръководители видяха огромния мегаполис на Истанбул, преминаха по висящия мост Фатих Султан Мехмет в континента Азия, любуваха се на езерото Сапанджа, залива Измит, планината Картепе и градовете Болу и Карабюк.
В Сафранболу – градът с древна история, забележителна архитектура, красива природна околност и производство на най-висококачествения шафран в света несебърската група бе настанена в реставриран средновековен конак, сгушен в сърцето на стария град.
Тесните калдъръмени улички, многобройните магазинчета за сувенири, подправки и локум, занаятчийски работилници и ресторантчета допълват идиличната картина на града, разположен на т.н Път на коприната.
Несебърската група беше посрещната лично от кмета на Община Сафранболу д-р Неждет Аксой. Той приветства облечените в автентични народни носии момичета и подари на всяко от тях макет на типичната сафранболска къща, кутия от местния локум и др. сувенири. Кметът прие с благодарност поднесените от ръководителя на представителната група Тодорка Желязкова – директор на СОУ”Любен Каравелов”, дарове от името на кмета на Община Несебър Николай Димитров, както и поканата за гостуване за празника на Несебър – 15 август,”Св.Успение Богородично”.
След фолклорните изпълнения на ФГ”Незабравка” в двора на училище „Мустафа Антепоглу”, изявата в Спортната зала на града се превърна в основен акцент в празничната програма, посветена на Деня на детето,което пък предизвика интереса на BRTV.Така се стигна до едночасово предаване на живо, излъчено в ефир от студиото на телевизията в областния център Карабюк.
Навсякъде несебърските танцьори предизвикваха небивал интерес, граничещ с фурор. Раздаваха автографи и станаха обект за фотосесии от турските деца и чуждестранни туристи.
Освен старинния град несебърските гости посетиха известната Джам тераса, от която се открива величествена гледка към живописен каньон , древния акведукт „Инджекая”, етнографския музей, изложбена зала и др. Разгледаха кабинети и класни стаи в турското училище „Мустафа Антепоглу”, влязоха в час по английски език, получиха подаръци от ръчно изработени в клас ароматни сапуни с форма на цветя.
По време на работната среща между директорите на двете училища Тодорка Желязкова и Алаадин Юнал бяха обсъдени теми, актуални за образованието в двете страни и беше изразено намерение за бъдещо сътрудничество. Турските учители получиха сувенири и календари за спомен. Календари на ФГ”Незабравка” бяха раздадени и на учениците.
Във връзка с отпътуването на несебърската делегация кметът Неджет Аксьой, заедно със съпругата, си даде официална вечеря, на която присъстваха общински съветници и представители на обществеността, а „незабравките” изпълниха български народни хора и песни. Това стана в съпровод от турските музиканти – поредното живо доказателсто за това, че културата създава мост между поколенията и държавите.
Мара МОМЧИЛОВА