Фолклор от Поморие предизвика фурор в Унгария

От 22 до 25 април 2015 двете фолклорни групи от Поморие „Здравец” и „Пей сърце” бяха на участия в Унгария, организирани от Тодор Диков, председател на КП „Свети Георги” гр. Поморие
На 23 април в Пилишборошйеньо изнесоха фолклорна програма, след която имаха възможност да разговарят с местните хора. На срещата с българите присъстваха освен унгарци и много български семейства, които живеят в Пилишборошйеньо. Таня Купенова – Ронаи, българка от Ахелой живееща в Будапеща и преподавателката в Държавния университет Юдит Мароши със свои студенти помагаха при превода. На срещата присъства и кметът Ковач Лашло, който приветства участниците от българска страна.
На 24 април, от 17.00 часа Групата за автентичен фолклор „Здравец” и Фолклорна група „Пей сърце” при Клуб на пенсионера „Свети Георги” гр. Поморие изнесоха концерти в 17-ти район на Будапеща . След програмата те отново имаха възможност да се срещнат с културната интелигенция там и местните жители, а специално за тях бе организиран и празничен коктейл. Приветствие поднесе зам.- кметът на 17-ти район на Будапеща.
На 25 април двете поморийски групи бяха официални гости на тържество, по случай 15 години от основаването на Tанцов състав “Зорница”, с ръководител Лиляна Зафирова. Местните хора в Унгария приеха присърце участието на българите и показаха голямо гостоприемство чрез изпълнението на фолклорни песни в знак на уважение към българските гости. Песните бяха подготвени. от българи, живеещи в Унгария.
На официалните срещи присъстваха много представители на местната власт и на обществеността, а „Пей сърце” и „Здравец” изпълниха български народни пести и хора в съпровод на Оркестър „Поморие”. Тодор Диков, председател на КП „Св.Георги” –Поморие получи благодарствена грамота за съдействието при организирането на Унгаро-Българската вечер в Ракошхед, 17-ти район на тр. Будапеща, Унгария.
Незабравими ще останат изявите от своеобразното турне на двете поморийски фолклорни групи, които по този начин поставиха основите на едно добро сътрудничество в областта на културата.

Budapest3

Budapest9

Budapest8