Световната картография избра България

Оценявайки геопространствената информация в развитието на човечеството, Организацията на обединените нации обяви 2015-2016 година за Международна година на картата. На своята специална страница, посветена на глобалния проект https://mapyear.org/,Международната картографска асоциация (ICA) обяви включването на България в него с комплекс от инициативи, съобщиха от ГЕОПАН.
ICA е една от авторитетните и професионални организации в съвременния свят, работеща в тясно сътрудничество с ООН.
Публикуването на българските инициативи в календара за Международната година на картата 2015-2016 е не само подкрепа. То е и нещо повече – признание за националния представител в ICA – Българска картографска асоциация и председателя й – проф. Теменужка Бандрова, която оглави Националния комитет за отбелязването на Международната година на картата в България.
Две инициативи на България привличат веднага внимание:oрганизирането на ICA Сесия във FIG Working Week с картографска изложба на стенни карти в София (17-21 май 2015) и изборът на България и к.к. Албена за провеждането на шестата международна конференция по картография и ГИС. Тя ще се състои от 19 до 24 юни 2016 г. в Албена, предпочетена благодарение на дейността на националния ни представител, подкрепен от германски партньори.
Конференцията в Албена е добър шанс за достъп до високотехнологични решения и трансфер на добри практики в българските черноморски общини. Форумът ще събере световни специалисти по картография и ГИС. Някои от тях, определят релефа на научна област, с огромно значение за развитието на съвременния свят. Разбира се, ползата, която може да се извлече от превръщането на Албена (за седмица) в столица на картографията, зависи най-много от стопаните на черноморското крайбрежие.
За съжаление, много от тях все още възприемат картографията само като илюстрация в рекламните си политики, а не като един от най-съвършените инструменти за управление на територията си и спохождащите я кризи.