Отбелязваме Св.Великомъченица Ирина

4162 души от област Бургас имат имен ден днес, когато почитаме паметта на Св. мъченица Ирина, 2097 души имат повод на почерпят днес в черноморския град. Дамите с името Ирина са 2004 за област Бургас. След тях се нареждат мъжете с името Мирослав- 1097 за Бургаско. Днес празнуват и Мирчо, Ириней, Мира,
Мирослава.
Житието й разказва, че Ирина била дъщеря на управителя на град Магедон Ликиний, и първоначално носела името Пенелопа. Родителите й поверили възпитанието й на Апелиан, като девойката с интерес слушала наставника си, който я посветил в учението на Иисус. При кръщението си Пенелопа приела името Ирина. Накърнен от щерка си и нейната майка, която я подкрепяла, Ликиний се отрекъл от тях, прогонил жена си от града, а Ирина обрекъл на големи страдания. Житието й разказва, че бог дарил Ирина с чудодейна сила.

Тя била ревностна служителка на християнската проповед и велика мъченица на вярата в Господ Иисус Христос. Според църковните писания тя се родила в княжески род в град Магедон с името Пенелопа. Девойката била толкова красива, че баща й, княз Ликиний построил за нея кула, в която тя трябвало да остане до навършване на възраст за женене.

В тази кула Пенелопа била посетена от християнина Апелиан, който по небесни поличби й казал, че е отредена да бъде Божия невеста заради целомъдрието и смирението си. Светият човек я предупредил, че в името на Бог ще бъде подложена на много страдания, но наградата й ще е място в небесното царство. Пенелопа, без да се колебае, приела Бог в сърцето си и била кръстена от презвитер Тимотей с името Ирина.

Когато баща й решил да я задоми, тя отказала и така си навлякла гнева му. Научавайки, че дъщеря му се е отрекла от езическите божества, Ликиний заповядал Ирина да бъде разкъсана от буйни коне. Те обаче останали кротки, а един от тях убил самия княз. Ирина възкресила баща си с молитва и всички наоколо повярвали в силата на Господ. След това и баща й приел християнството.

Още много мъчения изтърпяла светицата от царете и властниците по тези земи, които не искали да повярват, че тази, която лекувала болни и страдащи и учела хората на вярата в Христа и неговото слово, е водена от по-висша сила от техните каменни божества.

Хвърлили Ирина в тъмница пълна със змии, от която тя излязла недокосната, опитвали се да я изгорят, измъчвали я по всякакви ужасни начини, но нито успели да сломят вярата й в Бог, нито да отдръпнат от нея все повечето хора, които виждайки как Ирина оцелява от изтезанията жива и с непокътната вяра, се присъединявали към християнската църква.

Няколко години света мъченица Ирина проповядвала по земите на днешна Гърция и Турция, а когато стигнала до тракийския град Месемврия, тамошния княз с един удар отсякъл главата й и се провъзгласил за победител на “чародейката”. Бог обаче възкресил своята непорочна невеста и тя продължила да проповядва християнската вяра – тя обходила разни страни да проповядва словото Божие. Извършила своето дело във втората половина на І век и началото на ІІ век до смъртта си на петия ден от месец май.

Честит имен ден  на празнуващите Ирина (което значи “мир”), Ирeна, Mиpa, Mиpoслав, Mиpoславa!