Празникът на Поморие (видео)

Стотици гости и граждани на Поморие се стекоха в манастир “Св. Георги” за да запалят свещ за здраве. Сливенският митрополит Йоаникий отслужи празнична литургия, а в двора на светата обител бяха осветени ритуалните хлябове и раздаден курбан за здравето на жителите на Поморие.
Празникът продължи на откритата сцена на читалище „Светлина”, където в програмата взеха участие Клуб по спортни танци “Поморие”, Общински духов оркестър и Духов оркестър на СОУ “Ив. Вазов”.
На сцената бяха представени официалните гости, а приветствие към съгражданите си и гостите на морския град отправи кметът Иван Алексиев. (вижте във видеозаписа)
Председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева връчи званието “Почетен гражданин на Поморие” на д-р Димитър Масъров (посмъртно) и на Йордан Маринов – художник.
Официалната част на празника завърши с концерт на Тони Димитрова.

 

2 Отзиви

  1. Кои традиции от дедите ни са запазени до днес?
    Лозарството ли? 90 % от лозовите масиви не съществуват и внасяме чужди сортове. Внасяме си сол от Египет и консервирахме "златото" си? Рибарство, всички кръчми и кафета се изредиха да окачват стените със снимки от улови от преди 100 години, не заради автентичността на преданията, а по скоро заради носталгията! Доколкото ми е известно, а информацията е дефицит, г-н Шипков имаше едно интервю на тази тема преди години, защо няма и няма и да има риба в Черно море в близко бъдеще!
    Да не говорим за по стари занаяти, които са забравени по ред причини, но те всички са свързани с управленски грешки довели до забвението им!

  2. морски лъв

    Най голямата "заслуга" на поморийските кметове след 1990 г. до един комунисти е следната:
    1. Ликвидираха солниците и създадоха Музей на солтта;
    2. Ликвидираха лозята и организираха Празници на виното
    3. Ликвидираха лечебното езеро, построиха остров в него за птици и наблюдателница
    Неуките общинари се зъзвеличаят с безмислени общински творения:
    1. Общинско предприятие Пазари и далавери
    2. Общинско предприятие гора и ала бала
    3. Общинско предприятие за туризъм бец леглова база
    4. Общинско предприятие за охрана без права и екип от смешници
    5. Общинско предприятие за инвалиди
    Повече информация за золуми и други фифлаци преди изборите от екип възрожденци