Областният управител Вълчо Чолаков прие строя на фрегата „Горди“

Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков бе посрещнат на борда на фрегата „Горди“, където прие строя на екипажа от Командира на кораба капитан II ранг Павлин Петков. Високата чест бе оказана на Чолаков за първи път по повод Деня на храбростта и празник на българската армия. Областният управител поздрави офицерите, старшините и матросите и подари реплика на най-старото обработено злато открито по българското черноморие. „ Приемете този подарък като символ на вечността, безценността на българска земя, която вие имате високата чест на браните. Бъдете здрави и успех при изпълнението на отговорните мисии по гарантирането на националната сигурност“. – пожела той.
Фрегата „Горди“ е една от трите фрегати по проект “Е-71” получени от Кралство Белгия, част от състава на Военноморска база – ВМС от 2008 година. Дълги години тя не е изпълнявала функциите си поради технически причини и структурни промени, но с помощта на държавата в лицето на областния управител и високата мотивация на целия екипаж от днес тя отново е на ход.
Функциите, които „Горди“ изпълнява са защита на търговски кораби от подводници, ембаргови операции, контрол на корабоплаването, търсене и спасяване на бедстващи хора на море и самозащита от въздушни и надводни цели.
Хиляди граждани изпълниха района на Морска гара Бургас, за да разгледат фрегатата, която днес е отворена за посещения до 17:00 часа.
На борда на „Горди“ бе отслужен и водосвет за здраве и успехи от Сливенския метрополит Йоаникий. След водосвета командира на кораба запозна официалните гости, сред които кметът на Бургас Димитър Николов, зам.кметът по образование Йорданка Ананиева, зам.областният управител Владимир Крумов със способностите и задачите, които може да изпълнява фрегатата.
Честванията на празника в Бургас започнаха на площад “Атанас Сиреков” пред сградата на Община Бургас с тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас. С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на “24-ти пехотен Черноморски полк” бе почетена паметта на загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България.