Костадин Марков пита земеделския министър защо закрива фитосанитарната лаборатория в Бургас

Бургаският народен представител от Реформаторския блок Костадин Марков попита земеделския министър Десислава Танева защо се налага закриването на фитосанитарната лаборатория в Бургас.

Парламентарният въпрос е поставен съвместно с народните представители от ГЕРБ –Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Йорданова, Румен Желев, Семир Абу Мелих.
Намеренията на министерството са да затвори лабораторията, експертите от която единствени изследват болестите по растенията на територията на областите Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора. В мотивите на министерството за затварянето на Областната диагностична лаборатория за растително здраве(ОДЛРЗ) се казва, че в нея липсват достатъчно обучени и квалифицирани кадри.

„В лабораторията работят трима инспектори, които са част от екипа по фитосанитарния контрол и са магистри агрономи със специалност „Растителна защита”. В последните 5 години качеството на тяхната работа е оценена положително от директорите в София. Лабораторията в Бургас извършва около 2 000 броя анализи годишно за цяла Южна България. Така че не разбирам как те могат да бъдат неквалифицирани и обучени. Надявам се решението за закриване да бъде променено ”, каза Костадин Марков.

Областната диагностична лаборатория за растително здраве в Бургас е създадена през 2001 година с финансиране по програма ФАР. Специалистите, работещи в нея, извършват изследвания в 4-те области, за които отговарят.

„Само Бургаска област е с над 2 100 000 дка обработваема площ и около 1900 регистрирани земеделски производители. Със закриването на ОДЛРЗ ще възникне реален риск за неизпълнението на възложени от закона служебни ангажименти, а тези, които ще бъдат изпълнявани, няма да бъдат с нужния обем и качество. Това определено ще се отрази негативно на обслужването на гражданите и бизнеса. Не трябва да се пренебрегва фактът, че някой от дейностите са свързани с поети ангажименти към Европейския съюз, които се докладват задължително всяка година пред Комисията”, казва още Костадин Марков.

Отговорът на поставения от депутатите парламентарен въпрос трябва да бъде получен в срок от 7 дни.