Възможно е кандидатстване за европейско финансиране изцяло по електронен път

За първи път в България вече е възможно кандидатстването за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз да се извършва по изцяло електронен път. Пилотно са отворени две схеми от програмен период 2014 – 2020 г. по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ /ОПРЧР/ и „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/.
„Електронното кандидатстване не означава само модернизиране на процеса и улеснение за институциите и бенефициентите. То е и гарант за прозрачност на системата и публичните дейности, превенция от корупция,“ заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Кандидатстването по електронен път, което сега се прилага изцяло за ОПРЧР и частично за ОПИК, надгражда вече съществуващата възможност за електронно отчитане на проектите.
Всяка държава-членка има ангажимента да разработи и прилага своя информационна система за управление, изпълнение и наблюдение на Оперативните програми, съфинансирани от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Българската Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС – ИСУН 2020 е създадена по проект на ОП „Техническа помощ” и се управлява от дирекция „Системи за управление на средствата от Европейския съюз” в Министерския съвет.
Системата позволява проследимост по всяка оперативна програма, процедура и договор за предоставяне на финансова помощ. Попълването на данните в нея се извършва пряко от потребителите. При подаване на проектните предложения информацията се попълва от кандидатите и се регистрира от системата за последваща обработка и използване. Всички документи могат да се подават с електронен подпис Разработени са унифицирани формуляри, които позволяват структуриране на данните и извличане на справки и анализи по различни критерии – по програми, райони за планиране, бенефициенти, кандидати и др.
ИСУН 2020 е предназначена да събира и обработва данни за седемте оперативни програми от новия програмен период 2014 – 2020 г.: „Добро управление“, „Транспорт и транспортна инфраструктура“, „Региони в растеж“, „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“, „Околна среда“, и „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Двете пилотни процедури, по които се извършва електронно кандидатстване, са тази за „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и процедурата „Независим живот” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Целта на първата процедурата е предоставяне на инвестиционна подкрепа на българските малки и средни предприятия за подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал.
В рамките на схемата „Независим живот“ всички общини и районите на общини в партньорство с доставчици на социални услуги ще могат да кандидатстват с проекти в размер от 80 000 до 500 000 лева за подкрепа на мерки, насочени към развитие на интегрирани услуги в общността или в домашна среда за социално включване на хората с увреждания и лица в невъзможност за самообслужване.
Системата ИСУН 2020 е достъпна в Интернет на адрес: https://eumis2020.government.bg/. Тя е базирана изцяло онлайн и за работа с нея е необходим единствено уеб браузър.