Инициативите по пътна безопасност продължават в Бургаска област

Инициативите за опазване живота и здравето на децата, участници в пътния трафик, да не се ограничават само в официално обявената седмица за пътна безопасност, предложи заместник областният управител Владимир Крумов. По негово настояване от РИО Бургас са изготвили график на мероприятия, които да се провеждат периодично в различни училища на територията на 13-те общини в област Бургас.
Първото от поредицата събития по темата се проведе в ПГ по механизация на селското стопанство и електроника- Средец. Под формата на състезание, жури от преподаватели оценяваше знанията на учениците относно правилата за движение по пътищата. Преминаване през железопътен прелез, теглене на закъсало превозно средство, разпознаване на пътни знаци за водачи на автомобили и пешеходци, оказване на първа помощ при инцидент бяха само част от въпросите, на които даваха отговор отборите. В двора на училището се проведе и урок по безопасно шофиране.
„Децата са най-уязвимата група участници в движението по пътищата. В България всяка година над 1000 деца стават жертви на пътни произшествия. В световен мащаб статистиката е още по-страшна. Ето защо считам, че усилията, които полагаме за превенция не трябва да се ограничават само в една седмица, а да станат част от нашето ежедневие. Убеден съм, че само общите действия на родители, учители, институции, неправителствен сектор, медии могат да осигурят по-висока безопасност по пътищата за нашите деца”, коментира Владимир Крумов.
За периода 2011 – 2014 в резултат на пътнотранспортни произшествия са загинали 114 деца и 4346 са получили различни наранявания. На възраст от 6 до 14 години са пострадали над 3000, а 1300 са били ранените между 15-17 години.