Експерт: Съвсем вероятно е и в България да има силен трус

България се намира в зона, която е в Алпо-Хималайската верига. Стара планина ни свързва с тази верига, коментира пред БНТ проф. Рангел Гюров, инженер-геолог от департамент “Природни науки” на НБУ. Той посочи, че вчера в Япония е имало земетресение със сила 6,8. Реалността показва, че земетресение може да удари и България.
“В прогностиката има един принцип, че ако едно събитие е станало, в течение на времето възможността да се повтори се увеличава.”
След земетресенията в Непал сега се получава равновесие, но разломът там ще промени равновесието на други места.
Проф. Гюров призна, че се притеснява от подобен силен трус, който е съвсем вероятно да се случи на територията на България и подчерта, че ние изобщо не сме подготвени за такова събитие. Изграждането на една предупредителна система може да осигури спирането на метрото, на бързите влакове, тъй като жертвите от силни земетресения обикновено са от последващите събития като пожари, например. Система за ранно предупреждение в България има единствено в АЕЦ “Козлодуй” и тя наистина е много съвършена, цитира Кросс. От управляващите зависи да се вземат нужните мерки сега, навреме, каза в заключение той.