СОУ „Иван Вазов” отбеляза патронния си празник

uchenici

С открит урок, посветен на Вазов започна празникът в поморийското училище. Освен учениците от четвъртите класове, на чиновете отново седнаха кметът на Община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева, заместник-кметовете Янчо Илиев, Илия Джингов и Кунчо Гайдов и директорът на дирекция „ОКТХС” Желязко Страволемов.

Ръководството на училището ги изненада като прожектира на видео стена техни снимки от годините когато са били ученици и те разказаха на децата най-хубавите си спомени от това време. Развълнуван от изненадата, кметът Алексиев призна, че кметският пост никога не е бил негова мечта, но в трудните години на прехода е разбрал, че трябва да бъде полезен на своите съграждани. Той призова децата да уважават учителите си и да им се доверяват и им пожела след време да поемат ръководството на училището, на общината и дори на страната.
По време на урока учениците припомниха биографични данни от живота на Вазов, рецитираха негови творби и прочетоха своите съчинения на тема: „Моето училище в бъдеще”. Директорът на училището Иван Тенекеджиев разказа историята на СОУ „Иван Вазов”от създаването му до днес.
Празникът продължи в двора на училището с интересна и вълнуваща програма.

Патронен празник на СОУ „ Иван Вазов” – ден на радост и равносметка

Празник. Празнуване, празничност! Думи познати, наглед обикновени, но зад тях, във всяка от тях – един различен свят.
Празникът на СОУ „Иван Вазов”. Училище, деца, учители – едно цяло. И паметта през времето. Поклон пред творчеството и делото на големия творец – патрон на училището. По традиция в такива дни всичко е друго. Избледнява делничното, засиява само доброто. Защото то е смисълът.
Ученици от четвъртите класове с ръководители: Василка Димитрова, Елена Коева, Стефка Ванчурова и Тодорка Блажева изнесоха нетрадиционен открит урок. Пет отбора с участници от паралелките рецитираха, пяха, четоха свои съчинения на тема “Моето училище в бъдеще”. Гостите: г–н Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, доктор Енева – Председател на Общинския съвет, зам. – кметовете: Янчо Илиев, Илия Джингов, Кунчо Гайдов, г–н Желязко Страволемов – Директор Дирекция ОКТХС – участваха в отборите, връщайки се назад във времето и разказвайки свои спомени. Директорът на училището, господин Тенекеджиев, и зам. – директорът по учебната част, госпожа Ася Пеева, също се приобщиха към отборите на ученици и преподаватели.
Празникът продължи в двора на училището, където зазвучаха думи, стоплени с обич – думи за делото на Патриарха на българската литература. Музика и слово се сляха в една обща радост. И признателност. Директорът на училището, господин Иван Тенекеджиев, произнесе слово – припомняне на изминатия път, равносметка, поздравления. Госпожа Мария Ралева, Секретар на Народно читалище „ Просвета 1888г” и председател на журито, обяви резултатите от литературния ученически конкурс на тема „ Аз съм българче” /първа възрастова група/ и „Светини на българщината” /за ученици от среден и горен курс/. Тя поздрави участниците и изрази своята радост и тази на членовете на журито – Хризантема Карталова и Петка Златинова – преподаватели по български език и литература. Бяха присъдени следните награди:
Първа възрастова група:
Първа награда – Валентина Стаматова – 4.г клас
Втора награда – Жанина Костадинова – 4.г клас, Кристияна Павлова – 2.г клас
Трета награда – Тодор Каракочев – 2.б клас, Мария Георгиева – 3.в клас, Дария Попова – 4.г клас
Поощрителни награди – Мартин Ангелов – 1.г клас, Ана Янева – 2.б клас
Втора възрастова група:
Първа награда – Нина Николова – 7.а клас
Втора награда – Славена Маринова – 7.б клас
Трета награда – Марио Георгиев – 5.а клас
Трета възрастова група:
Първа награда – Нанси Волд – Каприева -10.а клас
Втора награда не се присъжда.
Трета награда – Дарина Шивачева – 8.а клас
„Песни за България” – китка от Вазови стихове, от песни, венци от мелодии, звучащи дълбоко в душите – това бе радостта на участниците в тържеството, приобщаване към всеобщата празничност. Песни – възпяване и памет. Песни в стихове и музика.
Празникът не би бил същият без трепета, гордостта и вълнението от изпълненията на духовата музика при СОУ „Иван Вазов”, с ръководител г- н Катрафилов, без звънките ликуващи гласове на децата от вокалната група към начален курс, с ръководител госпожа Коева. Всичко „българско и родно”, до което се докосне Народният поет, превръща в стихове. С вълнуващите си изпълнения към този свят приобщиха учениците: Сияна Христова, Атанас Манолов, Грета Маркова, Габриела Господинова и Елица Цолова. Пяха, рецитираха, свириха с обич. „Обичта на едно дете” е заглавието на стихотворението, написано и изпълнено с искрена и неподправена детска признателност от третокласничката Христина Димитрова.
Тържеството завърши с полагане на венци и цветя пред барелефа на Иван Вазов.

СОУ “Иван Вазов” – Поморие