Птиците- небесни пратеници или какво?

11107747_417586238421753_6103706711011933916_n

” Може ли някои от вас да си представи какъв би бил познатият ни свят …без птиците?
Техните гласове съпътстват дните и нощите ни. Много от птиците са забулени в предания и легенди, тайни ритуали и обреди, чиито смисъл и послание все по- малко от нас разбират.
Забързани неизвестно къде, затворени в големите градове, които ни правят анонимни, споделящи бетонни кутии, които по неволя наричаме наш дом, забравили да съзерцаваме света около себе си, ние все по- малко разчитаме неговите знаци и послания.

Но винаги ли е било така? И можем ли макар и несмело да се обърнем към знанието, завещано ни от нашите предци? Дали все още има общности , които разбират езика на птиците и им отдават нужната почит?
…Тази изложба е замислена като пътуваща. Тя е еклектична и в много отношения провокативна. Желанието ми беше да не ограничава възприятията на посетителя и да не е затворена във витрини- макар, че без тях не минахме, разбира се. В изложбената зала има символично пространство, което сами можете да преоткриете, ритуално облекло и накити, които може да облечете, жива книга, в която може да станете съавтор. Не се страхувайте да задавате въпроси или да се обърнете към себе си и сами да получите някои неочаквани отговори.

Анелия Дочева – уредник отдел: “Етнография” ИМ-Поморие


Изработена с пера от кокошки и пуйки маска от ръководителя на читалище” Крюгер Николов”, с. Пещера е с две лица. Този вид птичи маски достигат във височина до 3 метра. Понякога са с двустранни или четиристранни лицеви изображения. В миналото по тях е имало прикачени огледалца. Когато Сурвакарите обхождали селото на 14 януари, ако е имало някой болен, болестта се “оглеждала “в огледалата и се всмуквала в сурвакаря, който я неутрализирал, а болният- издравявал. — в/във ИМ- Поморие.По нея работихме съвместно с колегите от природонаучния музей към РИМ- Бургас: главният уредник на музея- д-р Светла Далакчиева и орнитологът и художник- Светлан Иванов. Молбата ми към тях беше да дадат научна оценка за значението и характеристиките на описваните от мен птици.Специална благодарност отправям към проф. Неделчо Неделчев- преподавател във ВТУ, Олег Латйишев – Майский- директор на московска галерия, Милен Николов- директор на РИМ- Бургас, Димитър Недев- директор на Археологическия музей в гр. Созопол, Васил Мутафов- археолог, Кръстьо Дъбов- собственик на зоокомплекс- ” Пауните”, както и на целия екип на музея, без чиято всестранна помощ изложбата нямаше да бъде осъществена.”
11128630_417586155088428_1262295298262602426_n
В тази витрина може да видите най- старото мумифицирано пиленце, намерено при разкопки в Козарева могила- V хил. пр. Хр., в околностите на гр. Каблешково, община Поморие от екипа на доц. д-р Петя Георгиева. Птичи изображения върху червенофигурни погребални съдове и теракоти от некропола на Аполония от V – IV в. пр. Хр., любезно предоставени ни от директора на Археологическия музей в Созопол- Димитър Недев. — в/във ИМ- Поморие.

 

 Всички препарирани птици са от фонда на природонаучния музей в гр. Бургас. — в/във ИМ- Поморие.

Всички препарирани птици са от фонда на природонаучния музей в гр. Бургас. — в/във ИМ- Поморие.
 Избрахме да покажем точно такъв тип жилище, характерно за номадските общности, заради неговата мобилност. Идеята беше в изложбата да се обособи място, в което всеки може да пребивава и сам да разчетае духовните послания, свързани с птиците, като медиатори между световете. — в/във ИМ- Поморие.

Избрахме да покажем точно такъв тип жилище, характерно за номадските общности, заради неговата мобилност.
Идеята беше в изложбата да се обособи място, в което всеки може да пребивава и сам да разчетае духовните послания, свързани с птиците, като медиатори между световете. — в/във ИМ- Поморие.

Пространството е осветено и чисто от лоши духове след звъна на многобройните чанове! — в/във ИМ- Поморие.
Всеки наш посетител може да облече шамански костюм, да вземе в ръка шамански жезъл или да сложи на главата си шаманска корона от паунови пера…и да си направи снимка за спомен. — в/във ИМ- Поморие.
 Сурвакарска група от с. Пещера, Пернишко. — в/във ИМ- Поморие.

Сурвакарска група от с. Пещера, Пернишко. — в/във ИМ- Поморие.

11255261_417568885090155_7570269031464976919_n

muz4

muz1