Паметник на Левски бе издигнат в Чикаго, по инициатива на Милчо Томов от Ахелой

Бюст-паметник на Васил Левски бе издигнат на 16 май 2015 г. в двора на българската черква „Св. Иван Рилски“ в Чикаго. Инициатор е 61-годишният строител от гр.Ахелой Милчо Томов. Скулптурата е изваяна от младите творци Христо Георгиев от гр.Поморие и Милен Каменов от гр.Враца, чието дело е и откритият паметник на Апостола на свободата в Поморие на 4 юни 2012 г
Фондация “Ние, българите по света” поръчват изработката на паметника с лика на Апостола за българската общност в Чикаго. Никола Масларски от Разлог,част от групата, която откри паметника на 16 май и останалите членове на Фондация “Ние, българите по света” написаха в социалните мрежи:“Голям ден бе 16-ти май в Чикаго. И го издигнахме, и стоеше толкова колосален, огромен и велик, че всички немеехме и се чувствахме толкова малки пред Него. Честито, Чикаго! От признателните българи.”
Това е вторият паметник на Левски в САЩ. Другият се намира до българското посолство във Вашингтон,съобщава pirinsko.com.  Младите футболисти на българския отбор “Миньор” Чикаго също се включат в изграждането на бюст-паметника на Апостола на свободата – Васил Левски като даряват 500 долара.