Първи форум за е-демокрацията в България

Новите технологии създават възможност за ефективни публични услуги и широко включване на гражданите в управлението, каквито никое време в историята на човечеството досега не е познавало.
Доколко България използва новите технологии за постигане на добро управление и удовлетвореност на потребителите и гражданите, какви практики на е-управление и е-демокрация са въвели най-напредналите държави в света ще се опитат да открият и обсъдят участниците в Международна конференция „ Насърчаване на е-демокрацията в България. Опитът на най-добрите.“
Конференцията е първи форум на тема е-демокрация в България и ще се състои на 29 и 30 май в Бургас. Тя се организира от Българско сдружение за насърчаване на гражданската инциатива, Бургаски свободен университет и Международен институт за модерни медии – Исландия с подкрепата на Програмата за НПО на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Темата ще събере в аулата на Бургаски свободен университет граждански експерти, активисти, политици, уеб-разработчици, блогъри и журналисти от България, Исландия, Естония, Франция и Белгия.
„Ще се опитаме да запознаем българската аудитория с практики на краудсорсинг – например при правенето на новата конституция на Исландия, съставянето на общински бюджети чрез предложения и гласуване онлайн, модел на е-общински съвет в някои френски общини, е-парламент, е-петиция и други форми на електронна демокрация. За съжаление в хода на подготовката стана ясно, че българските политици не се интересуват от добрия опит. Приоритетът „електронно управление“е само на думи или се разбира единствено като повод за харчене на публични средства за компютри и софтуер“, заявява Даниела Божинова, автор на проектната идея и главен организатор на събитието.
Освен популяризиране на добрия опит, конференцията ще цели да постигне по- голяма яснота и информираност по „непрозрачната политика за прозрачност“, както нарече електронното управление в България в свой одитен доклад (2014) Сметната палата.
Във форума ще участват г-жа Катрин Якобсдотир, член на Исландския парламент, министър на образованието на Исландия (2009-2013), г-н Танел Тамет, основател на Факултета по информатика – Талин, Естония, г-н Гунар Гримсон и г-н Робърт Бьорнсон, носители на Европейска награда за е-демокрация 2013 г., г-н Рафаел Калвели, старши експерт община Монтрьо, г-н Смари МакКарти, иноватор и основател на Пиратска партия – Исландия и др.