Младежки хор на Музикалното ще се представи на културен форум в Търговище

HOR NUMSI

За девети път в Търговище ще се проведат Празници на женските и девически хорове. Културният форум носи името на един от най-ярките представители на българската хорова – диригентска школа – проф. Лилия Гюлева. Градът ще бъде домакин на музикалния форум в дните от 29 до 31 май, а Бургас ще бъде представен от Младежки хор при Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”. Към настоящия момент в ансамбъла участват ученици от специалностите „Пиано”, „Класическо пеене” и „Поп и джаз пеене”. Активното и отговорно отношение на диригент и хористи към процеса на подготовка превърна Младежкия хор от учебна дисциплина в един от представителните състави на училището с ярко присъствие в концертната дейност на Бургас. Репертоарът на формацията е изграден върху широк в стилово отношение спектър – църковна музика, фолклор, класически произведения, обработки на популярна съвременна музика. Диригент на хора е Анета Драгнева – Данаилова, възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Тя е учила дирижиране при проф. Марин Чонев, специализирала е в Бах академия- Германия при проф. Хелмут Рилинг и в Швейцария при проф. Карл Шойбер.
Празниците в Търговище тази година са посветени на 140-та годишнина от рождението на патриарха на българската хорова песен Добри Христов.
Организатори на проявата са Община Търговище, Българският хоров съюз и Съюзът на българските композитори.
Идеята на музикалния форум е утвърждаване и стимулиране на женското и девическо хорово пеене, обмяна на опит и съдействие за по-доброто опознаване на творците от балканските и европейски държави. Празниците ще бъдат открити с парад-шествие на всички участници. Последният ден в храм “Св.Успение Богородично” ще бъде изнесен концерт с църковни песнопения под патронажа на Н. В. Пр. Варненския и Преславски Митрополит Йоан.