Южният плаж в курорта „Слънчев бряг” спечели Син флаг

Жури на международната екологичната Програма “Син флаг” отличи и тази година със световен приз южния плаж в курорта „Слънчев бряг”. Ивицата за 8-ми пореден път ползва символа на Програмата, след като отново бе одобрена по 30 критерия, поделени в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите. Южния плаж е дългогодишен и изключително успешен носител на наградата за чистота, сигурност, безопасност, модерни услуги, наличие на тоалетни за хора с увреждания и пътеки за лесния им достъп до плажа.
Състоянието и управлението на плажа се контролира от Районна здравна инспекция /РЗИ/, Регионална инспекция за околната среда и водите /РИОСВ/, Български червен кръст /БЧК/, експерти по екологично образование, еколози.
Плажът се награждава със Син флаг само за един сезон и кандидатстването за наградата е ежегодно. Южния плаж подлежи на проверка през целия сезон, както от представители на Българско Движение „Син флаг“, така и на Международната координация на Програмата от Дания, които всяко лято провеждат контролни визити, при които стриктно се анализира съответствието на наличните условия, мениджмънт и съоръжения с изискванията на Програмата.