Представителят на държавата гласува „против” Съвета на директорите на „Слънчев бряг”АД

Съдът все още не е насрочил делото на „Слънчев бряг”АД с жалба по спиране на регистърното производство за вписване на решенията на извънредното събрание на акционерите,проведено на 12.06.2015
На редовното Общо събрание на акционерите /ОСА/ на „Слънчев бряг”АД представителят на държавата гласува „против” предложението на Съвета на директорите /СД/ и Одитния комитет /ОК/ за избиране на регистриран одитор за извършване на независим финансов одит на годишния финансов отчет /ГФО/ на „Слънчев бряг” АД за 2015.
Предложението за решение на СД, оглавяван от Иво Маринов, е взето в пълен състав и единодушно още на 18.03.2015. То е във връзка с оферта от „Свраков и Милев”ООД, според която за одитор се предлага Николай Милев. Взетото решение фигурира и в протокола от 07.05.2015 на СД за поканата за свикване на ОСА като т.3 от проекта за дневен ред.
Макар че по първите две точки за приемане на одитния доклад на назначения регистриран одитор Георги Дочев за извършения независим финансов одит на ГФО на „Слънчев бряг” АД за 2014 и за заверения от назначения регистриран одитор Георги Дочев годишен финансов отчет за дейността на дружеството през 2014, представителят на държавата да гласува „за”, по т.3 –за избор на регистриран одитор за извършване на независим финансов одит на ГФО на „Слънчев бряг” АД за 2015, гласуването бе категорично „против”.
Както за първите три решения,така и за това по т.4,че във връзка с финансовия резултат -загуба от дейността на дружеството през 2014, не следва да се разпределя печалба за финансовата 2014, и не следва да се изплащат дивиденти,по което представителят на държавата отново гласува „за”, не бяха изтъкнати някакви допълнителни мотиви и аргументи.
ОСА в залата на Главна дирекция на „Слънчев бряг”АД под станалото вече традиционно председателство на адвокат Камен Крайчев започна при кворум от 85,02 % от капитала на дружеството в 11,04,38 ч. Председателят обяви краят му в 11,15 ч., но точното време бе 11,09,42 ч.
Извън протокола присъстващите акционери-представители на „Слънчев бряг холдинг”АД бяха информирани, че регистърното производство по вписване на решенията на извънредното ОСА от 12.06.2015 е спряно от Бургаския окръжен съд. И това съвсем не е само за някаква печатна грешка в устава на „Слънчев бряг”АД, предложен от СД на Иво Маринов, а и заради частна жалба на акционер.
Новоизбраният председател на СД на „Слънчев бряг”АД Лидия Иванова бе в курорта,но не присъства на ОСА. Нейният избор не бе зачетен от БОС, а казусът по легитимирането й като председател минава през насрочване на ново ОСА.
Максим МОМЧИЛОВ