Европейските институции се споразумяха за премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г.

Високите такси за роуминг и лошата интернет връзка, когато пътуваме в Европейския съюз, ще бъдат минало от юни 2017 г.. Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха днес споразумение по предложеният от ЕК план за единен пазар в областта на далекосъобщенията, който предвижда:

  • премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г., което ще позволи на потребителите да плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС, и
  • строги правила за отворения интернет (неутралност на мрежата), които да защитят правото на всеки европеец на достъп до интернет съдържание.

Тези мерки ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г.

1 коментар

  1. заинтересован

    В момента, ако се обаждам от България до друга държава-членка на ЕС и не съм в роуминг, плащам 3 пъти повече, отколкото ако съм в роуминг в друга държава на ЕС. Същото се отнася и за кратките текстови съобщения.Това е безобразие. Спасява ни роуминга в момента. Ако падне, ще се плаща реално повече, защото българската тарифа, която е 3 пъти по-високо от роуминга, ще се прилага и при пътувания в други държави-членки.
    Очаквам отпадането на роуминга, но и значителното падане на цените, които поддържат мобилните оператори-мародери!