Изменя се редът за разпределението на средствата от Фонд „Солидарност”

Правителството промени реда за разпределение на средствата от фонд „Солидарност“. Целта е да се подобри ефективността на усвояването на средствата от фонда и да се минимизира рискът от неусвояване на средствата поради кратките срокове за разходване им в срок от 18 месеца от получаването им по сметката на МРРБ.
Изменението включва и промени във функциите на Националния координатор на помощта, с цел подобряване на ефективността на функционирането на Координиращия орган на фонд „Солидарност“ и кандидатстването на получателите на помощта. Предоставя се възможност Националният координатор на помощта да изменя списъка с одобрените приоритетни операции, да разпределя неусвоения финансов ресурс след първоначалното обявяване на изискванията за кандидатстване. По този начин Националният координатор и Координиращият орган на фонда ще могат да предприемат навременни мерки, свързани с предоставянето на освободения финансов ресурс за изпълнението на операции, които не са включени в първоначалния списък на операциите, които да бъдат финансирани. Тези операции са резултат от щетите от съответното бедствие, но не са включени в първоначалния списък с предложения за финансиране, поради първоначален недостиг на средства.
Отпада и изискването изпълнителните органи да използват средствата, получени за вече възстановени операции, само за финансиране на други мерки за възстановяване на щети от бедствието. Промяната се налага тъй като много от пострадалите организации не разполагат с необходимите средства за изпълнение на това изискване и така се създава реален риск, както за усвояването на средствата от фонд „Солидарност“, така и за финансовата стабилност на изпълнителните органи.
Предвидените мерки ще подобрят ефективността на работа на фонда и ще намалят риска от непълно усвояване на средствата от него.
С друго свое решение правителството отмени приетата през декември 2014г. Методология за разпределение на средствата, получени от България по линия на фонд „Солидарност“ на ЕС.