От 16 юли само спешен прием в болница „Дева Мария“

Спира се плановият прием на пациенти от 16 до 31 юли, съобщават от болница „Дева Мария“. Повод за тези мерки е ограниченият лимит, който Касата е отпуснал на лечебното заведение. „Днес сме едва 2 юли, а вече сме изразходили 13% от парите ни за месеца. От средата на юли ще приемаме безотказно само спешни пациенти, чийто лечение не търпи отлагане във времето“ – заявява прокуристът Нели Атанасова.

За последните 2 месеца МБАЛ „Дева Мария“ е отчела към РЗОК  надлимитна дейност в размер на 49 980 лв. Тези средства няма да бъдат изплатени и остават за сметка на болницата. Според ново споразумение, което е подписано  с Районната Здравноосигурителна каса в края на месец май единствено родилната и неонатологична дейност се отичат и изплащат безотказно, като тези пари не се черпят от общия лимит.

Ако лечебното заведение не спре плановия прием на пациенти след 16.07., то прогнозните загуби ще бъдат в размер над 50 000 лв. за съответния 15- дневен период. Месечно около 80% от приетите пациенти по клинични пътеки са спешни и не търпят отлагане в хоспитализацията. Болницата няма юридическо право да откаже преглед и прием при необходимост при такива случаи.

Плановият прием ще бъда възстановен на 1 август с новия лимит за самия месец.