Проектът за водния цикъл на Поморие разкрива историята на града

123 - 1
Откритите археологически обекти и находки отразяват богатата материална и духовна култура
на Анхиало през римската и късноантичната епоха

1

На 1 август 2015 г. от 19.00 часа в двора на Исторически музей – Поморие ще се открие изложба с находки от проведените археологически проучвания, проведени при реализиране на проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие“.
За една година бе изпълнена реконструкция и рехабилитация на общо 69 км водоснабдителна и канализационна мрежа, като бяха рехабилитирани шест помпени станции и изградени три нови – за канална и дъждовна вода. На 14 юли 2015 г. е издадено Разрешение за ползване на обект „Реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие“. Строително-ремонтните работи бяха извършени с изключително висока прецизност и в очакване на регистриране на нови недвижими археологически структури. На повече от 10 обекта бяха проведени спасителни разкопки.
2Църква, некропол, саркофаг, част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало и късноантична сграда са открити по време на строителните дейности по водния цикъл на Поморие в квартал „Север”. Едини от най-интересните обекти са: „Фамилна църква на Теофилакт Лагоматис със саркофаг и некропол“; редица сгради от римската и късноримската епоха с богата мраморна и мозаечна декорация; регистрирани участъци от трасетата на крепостната стена на Анхиало от античната и късноантичната епоха. При разкопките на тези обекти се откриха и множество движими находки – керамични съдове, бронзови предмети, накити, монети, мраморни плочи, части от колони и др. „Саркофаг на Теофилакт Лагоматис“ – тези думи са изписани върху каменния ковчег, който е разкрит на ул. „Гладстон“. Саркофагът е поставен в северното предверие на църква и по палеографски данни надписът се отнася за не по-рано от IX в., началото на средновековието. По предварителни проучвания, в саркофага са положени костите на поне седем индивида, възрастни мъже и жени и поне три деца. Около църквата е разкрит некропол.
Екипите по изпълнението на проекта за водния цикъл на Поморие откриват и крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало от римския или ранновизантийския период, на улиците „Оборище“ и „Камчия“, в кв. „Север“. На ул. „Славейков“, в кв. „Север“ се проучва сграда, която датира към V век. Археолозите са попаднали на керамични предмети, мраморни облицовки и колективна находка от 70 бр. медни монети.
С оглед по-цялостното представяне на древното минало на град Поморие се предвижда в изложбата да бъдат показани материали и паметници от проведените спасителни археологически проучвания през 2014 г. на обекта на мястото на новопостроената детска градина в кв. „Север“, както и обекта от античния некропол в м. Кротиря, на мястото на строящия се в момента аквапарк. И двата обекта дават нови данни и изключително интересни сведения за бита, религията и културата на древните жители на Анхиало.3
При откриването на изложбата участие ще вземе Клуб за исторически възстановки „Сдружение за исторически реконструкции – Скития Минор – IV легион Скитика“. Тяхната дейност е насочена към реставриране на събития от древната история и пресъздаване на събития, отнасящи се към античността. Притежаващи атрактивно оборудване, те ще пресъздадат военна процесия, тръгваща от централния площад на Поморие към Историческия музей, за откриването на изложбата. В двора на музея ще бъде разположен част от военен римски лагер, като по този начин участниците от сдружението ще запознаят, потопят в древната антична атмосфера и направят съпричастни към римската култура жителите, гостите и туристите на нашия град.
За участие в откриването на изложбата са поканени всички жители и гости на град Поморие, както и екипът археолози, осъществявали наблюдението и разкопките, директорът на НАИМ – БАН, експерти от Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата и представители на фирмите изпълнители по Водния цикъл.
Проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”, с бенефициент Община Поморие, е на обща стойност 96 686 234 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

Тази публикация е създадена във връзка с Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-51011116-C056/ 15.11.2012г. за инвестиционен проект № DIR-51011116-60-144 с предмет „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

3 Отзиви

  1. Интересно как, кой и защо все още "прикрива" историята на града?
    Нима при предишния воден цикъл от преди 50 години ги е нямало?
    И още много въпроси на които надали някога ще получим отговори, а историята ще я пренапишат такава каквато искат да изглежда в бъдещето!

    • Евала на професор Божидар Димитров. Не можем да ги стигнем Созополлии – то не бяха вампири, то не бяха кости от този или онзи светец., ти кажи че има кости от 4-5 век да дойдат туристи, а пък нека да не е така

  2. Уважаеми г-н кмете,
    нашихме се с пари за паркоместа пред домовете ни, но от фирмата, която обслужва паяка не си вдигат телефона. Слвд като все пак след 2 часа го вдигнаха аз ги попитах да не би да имат работно време! – нямали работно време, ми отговориха. Затова не работят!!! Имали много адреси! Това ми го заявиха, докато паяка им от дълго време отпочиваше на общинския паркинг.
    Кой ще връща пари сега. Някакви нахалитети ми паркираха на мястото.