80% от хората в България са бедни

Издръжката на живот на човек от домакинство на бедни е достигнала 294,52 лева, за да си осигури основните разходи за храна и за поддръжка на дома. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България за юни 2015 година, цитира Кросс. 34 на сто от домакинствата в България живеят под минималната издръжка от 294 лева, но в същото време се отчита намаление от около 6 процента на тези домакинства в сравнение със същия период на миналата година.

561 лева достига издръжката на човек от 4-членно домакинство през второто тримесечие. За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на юни са били необходими 2 248 лева. Парите са необходими семейството да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти.

С доход над издръжката на живота – 562 лева са около 19,2%, обяви Виолета Иванова от института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Ние някак си привикваме с това и тази чудовищна анормалност някак започва да прилича на нормалност, коментира днес в ефира на БНР проф. Духомир Минев от Европейската антибедност мрежа.

За мен интерпретацията на тези данни е, че 80% от хората в България са бедни. Не 34%, както казват от КНСБ. Над 80% от българите живеят с пари, които не могат да осигурят нормален стандарт на живот. Всички тези хора са бедни. 34-те процента, за които се твърди, че са бедни, са всъщност хора в екстремна бедност, подчерта проф. Минев.

Нужни са нови реформи, които да заличат отрицателните промени от последните 25 години, смята проф. Минев. Според него причина за бедността се крие в съществуващите по цял свят механизми, които концентрират богатство и материални активи в малко хора.

Не можем да очакваме от администрацията да направи това. Държавните служители играят според свирката – каквото им се зададе отгоре, това правят. Освен това се съмнявам, че при тези персонални промени през последните години имат достатъчно капацитет в администрацията да се направи това, но то не е и нейна работа да подема такава инициатива. Трябва да започне от политическата класа, от върха, каза той.

Според проф. Минев “ляво” и “дясно” са остарели понятия и са необходими “нови неща” и развитие.