250 години храм „Преображение Господне” в Поморие

Тази година Поморие отбелязва 250 години от освещаването на църквата „Преображение Господне” – най-дълголетният действащ храм по цялото българско Черноморие.
Честванията ще започнат на 05.08.2015 г. /сряда/ от 19.00 ч. с литийно шествие от храм „Преображение Господне” до площада пред НЧ „Просвета 1888”, в чиято зала от 20.00 ч. ще бъде изнесен празничен юбилеен спектакъл. По случай храмовия празник, от 9.00 ч. на 06.08.2015 г., Негово Високо Преосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий ще отслужи архиерейска света литургия за здраве и благополучие на всички жители и гости на Поморие.
Юбилейните празници ще се проведат в рамките на два поредни дни и ще преминат под патронажа на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.
Първото светилище на това място датира от девети век, но през 1760 година е разрушено и напълно изравнено със земята. Благодарение на усилията и вярата на местните жители три години по-късно започва нов градеж. През 1765 г. на мястото на предишната малка църква е окончателно издигнат и осветен храмът „Преображение Господне”.
Оригиналната архитектура и богатата вътрешна украса правят сградата неповторима, но уникалността й е подсилена от факта, че това е единствена църква в целия християнски свят без олтарна абсида.
Община Поморие и църковното настоятелство на храм „Преображение Господне” канят всички жители и гости на града да почетат празника и да се докоснат до един от паметниците на изкуството с национално значение – първа степен.