Сътрудници на ЕVN България в Бургас спасиха млад щъркел

EVN_spasen_starkel_BurgasНа 30.07.2015 г. сътрудници на EVN България в Бургас спасиха млад щъркел в с. Тръстиково, община Камено, област Бургас. Щъркелът е паднал от гнездото си, намиращо се на стълб в селото. EVN България осигури автовишка, с която сътрудниците на дружеството върнаха щъркела обратно в гнездото. Акцията беше съгласувана с РИОСВ Бургас.

Това е поредният случай за спасен щъркел от сътрудници на ЕVN България в последните дни. На 24.07.2015 г. подобна спасителна акция беше организирана всело Морянци в община Крумовград, а на 17.07.2015 г. – за друг щъркел в село Ябълково, община Димитровград. В сезона на най-силно присъствие на бели щъркели в Югоизточна България, сътрудниците на EVN България често се отзовават на сигнали за щъркели в беда, особено млади щъркели, които тепърва се учат да летят.

Подобни акции не са нови за EVN България, която за последните 5 години е инсталирала 1358 специални платформи за щъркелови гнезда по електрически стълбове в Югоизточна България за предпазване живота на щъркелите при гнездене.