Лиляна Павлова: При продължаващо неизпълнение на задълженията ще пристъпим към прекратяване на договорите за концесии или наем на плажове

images.php

Регионалният министър представи детайлна информация от повторните проверки на ивиците по Черноморското крайбрежие
Детайлен резултат от допълнителните проверки по изпълнението на договорите за предоставянето на морските плажове на концесия и под наем представи за първи път министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция днес с кмета на Бургас Димитър Николов и заместник-областния управител Владимир Крумов.
Тя припомни, че се стопанисват 114 от общо 209 плажове по българското Черноморие. От тях 21 са предоставени за управление на областните администрации в Бургас, Варна и Добрич, два плажа се стопанисват от общини, а останалите са предоставени на концесия и под наем от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 95 от крайбрежните ивици са неохраняеми или частично охраняеми.
Повторните проверки по изпълнение на договорите са направени съвместно между МРРБ и Регионалните здравни инспекции и Изпълнителна агенция „Морска администрация“, коментира Павлова. Тя съобщи, че и повторните проверки показват липса на достатъчен брой спасители на голяма част от плажовете. Направената съвместно с РЗИ проверка по отношение на наличните медицински пунктове е установила, че на 11 от плажовете продължава да има проблем с медицинското обслужване.
Третата част от проверката трябваше да установи дали плажните ивици имат поне 50 на сто свободна част за плажуване – дали е равностойна на тази, заета с чадъри и шезлонги, каза Павлова и допълни, че за целта е направено геодезическо заснемане, което включва и площта на преместваемите обекти. 22 са морските плажове, на които не е осигурена свободна плащ в изискуемите 50 на сто. От тях с най-лоши показатели е плажът Червенка,

Поморие Буната, Бяла централен и Слънчев бряг – север, информира министърът. Отделно от това направихме проверка дали тази свободна площ е на първа линия. Отново 22 плажа имат проблем с това, че свободната част е зад чадърите – Кранево – централен, Несебър – Стар град, Несебър – Юг, Черноморец – юг, Слънчев бряг – север, информира също тя.
Министърът коментира, че има други 22 плажа, на които преместваемите обекти са с по-голяма площ от допустимото и за пример посочи Кабакум – север, Смокините – север, Китен – юг и Слънчев бряг – Север. На 53 плажа е констатирана увеличена квадратура на търговските обекти, каза още тя и обясни, че обектите, които са в нарушение, се поставят по утвърдената схема, но обхватът им се разширява с чадъри или меки мебели. Такива нарушения са констатирани на плажовете Китен Юг, Слънчев бряг – Север, където заетата от преместваеми обекти площ е над 3 000 кв. м повече от допустимото по договор.
Павлова съобщи, че с плажовете с най-лоши показатели по всички основни изисквания на закона са Слънчев бряг – Север, Обзор – централен и Ахтопол – север и на тях има трайно, системно нарушение. В списъка с неизрядните концесионери и наематели попадат още плажовете Червенка, Крайморие и Обзор – юг.
Мога да потвърдя, че в средата на сезона не можем да изгоним наемател или концесионер, но след края му ще пристъпим към процедура по прекратяване на договорите за наем или концесия на плажовете Слънчев бряг – север, Обзор – централен и Ахтопол – север, коментира регионалният министър. Ще преминем към тази стъпка, ако на другите плажове, на които има нарушения, не са отстранени и при последващата проверка, категорична беше тя. Тази година ще бъдем твърди и категорични в това отношение. Проблемът е, че нарушителите плащат наложените им глоби и продължават с нарушенията, обобщи Павлова.