ЦИК обяви хронограмата за изборите

Със свое решение Централната избирателна комисия /ЦИК/ прие хронограма за местните избори на 25.10.2015. Според документа, до 26 август, 59 дни преди изборния ден, кметовете съобщават публично и публикуват на Интернет страницата на общините датата, часа и мястото за провеждане на консултации за съставите на ОбИК. Хронограмата е качена на страницата на ЦИК в Интернет.За разлика от някои други общини в област Бургас, кметът на Несебър Николай Димитров все още не е насрочил дата за консултации на парламентарно представените партии и коалиции в българския парламент, както и на тези, представени в Европейския парламент, за сформиране на ОбИК. Покана за това трябва да получат упълномощените представители на партии и коалиции от партии, а именно-от ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, ББЦ, Атака, АБВ. Контролната дата за това е 26.08.2015.
ЦИК определи датата 24.04.2015, от която започва да тече 6 -месечен срок за уседналост за имащите право да гласуват за местни избори в дадено населено място. Президентът Росен Плевнелиев определи с указ датата 25.10.2015 за провеждане на местни избори. Заедно с тях ще бъде проведен и референдум за електронно гласуване.
Българите в чужбина ще могат да участват в референдума, но не и в изборите за кметове и общински съветници, защото за местна власт могат да гласуват само хора с постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община. В общинските избори ще могат да участват обаче граждани на държави от ЕС, които пребивават постоянно или продължително в определено населено място в България поне 6 месеца. Проблемът с уседналостта разбуни духовете сред политиците, след като стана ясно, че в някои райони, особено в малки градове и големи села, има масови регистрации на нови жители. На някои места, най-вече в Северозападна България, се оказа, че на един адрес са записани над 50 души, което е нарушение на закона. Депутати от почти всички партии в парламента настояха кметовете да спазват законите и да не допускат неправомерни регистрации, които могат да опорочат изборите. Освен това бяха приети промени в изборния закон, чрез които се дава възможност за извършване на проверки на законността на адресни регистрации, съответно – за заличаване на извършените в нарушение на закона.
Изисква се кметовете на общини да обявят публично пред гражданите списъка на новоизвършените регистрации. При констатиране на нарушение ще бъдат налагани глоби от 500 до 3000 лв.
Право да избират и да бъдат избирани като общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, пише в чл. 396, ал. 1 и в чл. 397, ал. 1 на Изборния кодекс.
Междувременно от АБВ на пресконференция в Бургас обявиха,че Георги Манолов е техният кандидат за кмет на Община Несебър.
Максим МОМЧИЛОВ