Доц. Атанас Щерев: Населението застарява

Според данни на Националния статистически институт, след 55 години ще има 2 милиона българи по-малко. България се топи, като след три войни.
Демографските проблеми са дългосрочни проблеми пред една държава и пред една нация, но управляващите нехаят за тези проблеми, които няма да случат или да се променят през техния мандат, каза пред БНР доц. Атанас Щерев, цитира Кросс.
Има един много важен фактор.
Спрете даването на пари за раждането на деца. Това е нещо жестоко, защото се раждат десетки хиляди нещастни деца. Парите трябва да се дават за отглеждане и възпитание на децата, за храната на кърмачето, за дрехи, за контрол върху условията, при които растат децата, детски ясли, градини, училища. Става индустрия за парично обезпечаване на семейството – страдат децата , страда и обществото. Ние затъваме все повече и повече, защото, погледнете, колко е работоспособното население на България и какви са бюджетите на различните министерства. Не може с намаляващ брой хора, които да произвеждат блага да се поддържа цялото население.
Доц. Щерев сподели данните от статистика на Световната банка, направена преди 15 – 20 години. Според нея, при население над 500 милиона в ЕС, до 2050-а година ще има в ЕС около 500 милиона имигранти, предимно от Северна Африка и Близкия Изток:
Този сценарий е в действие. Това нещо наистина ще се случи, защото населението в цяла Европа застарява. Тъй като изнемогват социалните системи, естествено е да се търси нова работна ръка.
Той коментира и увеличаването на ражданията чрез Цезерово сечение, като го определи като един сериозен световен проблем, но отхвърли вероятността това да е една корумпирана практика, която противоречи на интересите на здравето.
Много е неправилно да се мисли по този начин, въпреки, че е възможно и да има такива практики. Раждането чрез Цезерово сечение е световен проблем. Причините за това са много. Съвременната жена ражда доста по-късно от физиологичната възраст за раждане на първо дете – тя е 20-24 години, липсва психическата подготовка за това усилие, което трябва да се направи за нормално раждане, намалява компетентността на лекарите, липсва организация, йерархичност на медицинската акушерска помощ.
Според данни, от миналата година, от Регистъра на ражданията от Националния център за обществено здраве и анализи, е имало общ брой на ражданията – 62 237, от тях нормални, по естествен родов път – 34 775, а раждания с Цезерово сечение – 26 126.

2 Отзиви

  1. Това се знае от "умниците" в управлението преди и след промяната! А още по лошото, е че народа също го знае, но го е страх и му е по-лесно да мигрира. Грешно се споделят данните и това е умишлено. Не се ли завишат стандартите, миграцията ще продължава докато останат само най-приближените до властта, а именно циганите!

  2. Бате нидей така и ние сме хора.Дори по-умни от вас ганьовците.Нищо не плащаме.Ни ток,ни вода,че и пари ни дават.Ей ги изборите идат.Пак нас ша търсят да гласувамв за тикви,бандити и вся сволоч.