Установени телефонни измамници

В резултат на проведени оперативно-издирвателни мероприятия на служители от Първо Районно управление – Бургас и отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас със съдействието на служители от Специализираните полицейски сили към ОДМВР – Бургас, са установени извършителите на т.нар. „телефонни измами”, осъществявани в последните седмици в Бургаски регион. Касае се за двама криминално проявени на възраст 21 и 24 години.
Осъществена е операция на територията на Ветово, обл. Русе, при която е задържан един от мъжете, а втория е с установена самоличност, но се издирва от полицейските служители. При проведените процесуално-следствени действия са иззети множество мобилни апарати, СИМ-карти и части от телефони, които вероятно са служели за средство за измама. Открито е и огнище, където лицата се опитвали да унищожат мобилни апарати и СИМ-карти, ползвани за извършване на престъпните деяния. Схемите, по които измамниците работели са „изгодна сделка с климатици, която е трябвало да се реализира от близки роднини” и „поставяне на златни пирони при животоспасяваща операция на близки роднини”.
До момента са разпитани множество лица, в това число и пострадали, които по безспорен начин доказват съпричастността на задържания към шест извършени в Бургаски регион телефонни измами. При престъпните деяния мъжете ползвали „мулета” за вземане на парите и другите ценни вещи от измамените и доставянето им във Ветово.
Мъжът е задържан за срок от 72 часа, като предстои внасяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Работата по случаите продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас и отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас.