Държавно първенство призна класата на бургаските млади ездачи

Бургаските надежди в конния спорт Сияна Базотева и Жени Михова се наредиха сред лидерите на приключилото преди дни Държавно първенство за деца и юноши в конна база Войводиново, край Пловдив.
След доминиращото им участие във всички квалификации и турнири, на държавното първенство те допуснаха повече грешки, отколкото през цялата състезателна година преди това. Въпреки това, сега Сияна с кон Галеник стана държавен вицешампион още при първата си година при юношите. Жени Михова с Финес в крайното класиране стана трета във възрастовата група до 14 години.
„Не можем да не отчетем проблемите в клуба. От скоро Жени вече не е част от конния клуб. Причината са нарушения в клубната дисциплина. До края на годината тя ще се състезава с „Кан Крум“, за да не се стопира развитието й като състезател. През следващия период Сияна може би ще тренира в друг град. Конно-спортната дейност в Бургас мъчително върви напред, защото организаторите в лицето на клубове и Общината още не са намерили верния подход. Въпреки това резултатите ни не посрамват Бургас“, посочват от ККС „Кан Крум“.
Освен, че излъчи най-добрите сред децата и юношите у нас, Държавното първенство бе контролно за предстоящия Балкански шампионат в Гърция. Представянето на Сияна Базотева и Жени Михова им отреди сигурно място в Националния отбор, който ще представи България там.
„Това може само да ни радва, защото от 8 състезатели в Националните отбори сред децата, двама са от Бургас. Два от 6-те медала на първенството също са в Бургас“, коментираха от спортният клуб.
След края на миналогодишното държавно първенство, транспорта със състезатели и коне на ККС „Кан Крум“ преживя тежка авария на магистрала Тракия. Тази година във Войводиново клубът даде курбан за здраве. Задружната и навременна намеса на ездачи, треньори, лекари, федерация и не малко шанс, доведоха до това, че днес за Гърция заминават здрави, същите коне и състезатели, които бяха в злополучния транспорт.
Сияна и Жени отпътуваха за Порто Карас, Гърция рано сутринта. Балканският шампионат е от 3 до 6 септември и е за всички възрасти. От клуба изпратиха момичетата с пожелания да станат балкански шампиони в своите възрастови групи, след като бяха близо до държавната титла у нас.