Каблешково събира народни инструменталисти от цялата страна

festivalНа 26 септември, в град Каблешково ще се проведе второто издание на националния фестивал „Да излееш душата си с музика“.Той е организиран от НЧ „Атанас Манчев-1920”, с подкрепата на Община Поморие и кметство Каблешково, под патронажа на кмета Иван Алексиев. Фестивалът се провежда в памет на инструменталната легенда на българския фолклор акордеониста Петко Дачев.

СТАТУТ
Целта на организаторите на фестивала е той да се превърне в празник на уникалните,вечно живи ,неповторими и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции и преставителен форум на народни инструменталисти и оркестри; да се открият и подкрепят нови дарования;да мотивира младите изпълнители и творци към съхраняване и развитие на фолклорните традиции и не на последно място да се съхрани спомена за „феноменалното явление” – акордеониста Петко Дачев. „Музиката може да те разболее, но може и от легло да те вдигне”
РЕГЛАМЕНТ
Фестивалът ще се проведе на 26.09.2015г.на открита сцена в градския парк.Начало- 10.30 часа./При лоши атмосферни условия-в зрителната зала на НЧ”Атанас Манчев-1920г.”/
Участниците в конкурсната програма могат да бъдат индивидуални инструменталисти и оркестри, изпълняващи български фолклор от всички фолклорни области на България,които отговарят на условията, посочени в регламента.
КАТЕГОРИИ
ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

В тази категория влизат индивидуални изпълнители/мъже и жени/,разделени в три възрастови групи:

ПЪРВА ГРУПА –до 14 годишна възраст
ВТОРА ГРУПА – от 15 до 20 годишна възраст
ТРЕТА ГРУПА – над 20 годишна възраст
ФОЛКЛОРНИ ОРКЕСТРИ
В тази категория участниците са разделени в две възрастови групи:

ПЪРВА ГРУПА – до 19 годишна възраст
ВТОРА ГРУПА – над 19 годишна възраст
Участниците от първа категория представят две мелодии -бавна и бърза в рамките до 6 мин.Участниците от втора категория изпълняват две мелодии-бавна и бърза в рамките до 8 мин.
Фестивалът е с конкурсен характер.
НАГРАДЕН ФОНД
Изпълненията се оценяват от професионално жури, което включва утвърдени специалисти в областта на българския музикален фолклор. Всички изпълнители ще получат грамота за участие . Отличените индивидуални изпълнители и фолклорни оркестри във всяка възрастова група ще бъдат наградени с грамоти ,плакет и парична награда. По своя преценка, журито може да учреди и присъди допълнителни награди. Класирането не подлежи на обжалване! Фестивалният ден ще завърши с концерт на гости- изпълнители и наградените участници.
ПОДАВАНЕ НА ФОРМУЛЯРИ ЗА УЧАСТИЕ

Приемат се заявки за участие само по образец, попълнен на компютър, пишеща машина или четливо на ръка, изпратени на електронната поща – chitalishte_kableshkovo@abv.bg Или по пощата на адрес: НЧ”Атанас Манчев-1920г.” Ул.”Климент Охридски „ № 5 гр.Каблешково п.к. 8210 Община Поморие Област Бургас
Заявките да бъдат подадени в срок до 22.09.2015 г.
Във фейсбук страницата на читалището/Читалище”Атанас Манчев”/ще бъде публикуван списък с предварително установения ред за участие до 24.09.2015г.
14.09.2015г. за допълнителна информация:
Павлина Дърлянова
0895622093