Обучават диабетици в специален кабинет в Бургаската болница

Учебен кабинет за диабетици работи в Отделението по ендокринология на МБАЛ Бургас. Той е оборудват с нагледни материали, които по лесен и достъпен начин обясняват на пациентите как да си изработят правилен хранителен режим и кои видове храни в какви количества могат да приемат. Има и компютърни постове, на които пациентите могат да правят допълнителни справки.
„Обучението се извършва от лекари и медицински сестри и влиза в алгоритъма на лечение на болния. Те дават информация на пациентите каква диета да спазват, как да се хранят правилно и как да приготвят храната. Ако диабетиците приемат хапчета или инсулин, как да съчетават този прием с храненията и физическата активност“, обясни д-р Йорданка Корудерлиева, която дълги години ръководи отделението. Тя е един от най-уважаваните бургаски ендокринолози, а в момента е зам.-директор по терапевтичната дейност на МБАЛ Бургас.
Месечно през отделението по ендокринология преминават около 100-120 пациенти. По-голямата част от тях са диабетици. Специалистите-ендокринолози окачествяват диабета като „болестта на века“, защото новооткритите случаи се увеличават. Стресът, недоимъчното хранене, лошите битови условия са най-честите причини за възникването на диабета.
Засега в кабинета могат да се обучават само пациентите на отделението. Но заради социалната значимост на заболяването се обмисля възможността обучението да излезе извън рамките на отделението и да обхване широк кръг заинтересовани. Планирано е привличане и на други специалисти освен ендокринолозите, тъй като усложненията на диабета провокират и други проблеми – очни, съдови, бъбречни, кардиологични и др.
По данни на Международната диабетна федерация над 500 000 българи между 20 и 79 г. страдат от двата типа диабет. Препоръчително е всеки да се изследва за диабет поне веднъж годишно.