Община Поморие: За „Белите книги“ и “Черните петна”

obshtina_pomorieПредвид текущата кампания за местни избори 2015 и желанието на някои кандидати да се упражняват на гърба на институцията Община Поморие, ръководството на тази институция призовава кандидатите към позитивен подход и кампания в дух на толерантност, честно и почтено съревнование на идеи и визия за развитие на тази общност. А не кампания, породена от плоска демагогия и популизъм, отричащи всичко, сторено до момента, и грубо неглижиращи усилията на цялата общност, на Общинския съвет и на администрацията. Усилия, насочени към модернизиране и развитие във всички сфери, така че Община Поморие да заеме полагащото й се място в развитите черноморски градове.
Вероятно за някои кандидати езикът на безпочвеното критикарство изглежда като печелившия фиш за общинския джакпот. Вероятно мисленето в стил „Целта оправдава средствата“ се нравят много на някои „герои на нашето време“, но бихме искали те да си дават сметка и за пораженията, които нанасят върху общностния дух и култура, на жаждата и стремежът към развитие и модернизация на общината.
Ние разбираме желанието за себеизява и себеутвърждаване, но не разбираме, когато тези цели се преследват с откровени неистини и меко казано манипулативно поднасяне на данни и информация. Като се започне от пренебрегване и преиначаване на елементарни и общоизвестни факти -публично достояние и се стигне до отричането на ефективността на безспорно успешни и фундаментални за общината проекти.
Ние дълбоко ценим и уважаваме различното мислене и различните хора, но не можем да приемем тоталния цинизъм, с който се прави опит за подценяване на всичко, изградено с много труд и усилия. Ние не можем да приемем позицията на нищоправенето, на безпочвеното критикарство и словоблудство за основополагащо в управлението, на която и да е организация, а най-малко на една просперираща община.
Разбира се, всеки е свободен да избира собствения си път и да преследва собствените си цели, да подбира средствата, за да ги постигне съобразно собствената си визия и култура и съобразно собствената си ценностна система. Но понеже живеем в културно общество, би следвало минимум да се съблюдават основните светски принципи, валидни още от зората на Римската община: honeste vivere (живей честно); alterum non laedere (не вреди другиму) и suum cuique tribuere (отдавай всекиму своето).
Уверени сме, че общността и гражданите на Община Поморие ще оценят всеки един кандидат по достойнство и по дела, като отдадат всекиму своето.

От ръководството

3 Отзиви

  1. Политическото ръководство на Институцията Община Поморие да замълчи най-добре! Историята и нейните необятни възможности да не намесват в политическите си възгледи.

  2. Петре, престани защото много се излагаш. Пишеш несвързани неща в стремежа си да бъдеш оригинален.

    • Незнанието ти води до неразбиране, а това няма как да излага мен, дори и да съм оригинален! Община Поморие не е партийна централа и подобни "стремежи" преди избори излагат гражданите и, включително и теб!