Националната комисия за борба с трафика на хора открива първите приюти за реинтеграция на жертвите

0810_Kuneva_Burgas-1Националната комисия за борба с трафика на хора и Община Бургас подписаха договор за ползването на два имота за настаняване и реинтеграция на жертви на трафик. Това съобщи в Бургас вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която е и председател на комисията. Създаването на жилища за последваща реинтеграция след първоначалната грижа за тях в кризисните центрове на комисията се прави за първи път в България.
Заместник министър-председателят беше категорична, че българските власти не трябват да отслабват вниманието си към борбата с трафика на хора и превенцията за българските жертви, защото те могат да останат незабелязани в големия поток бежанци в Европа в момента. Каналджийството и трафикът на хора са две различни престъпления, смята Кунева. По думите й трафикът на български граждани е съществуващ проблем, той е идентифициран и българските власти имат сили и средства да се справят с него.
Вицепремиерът коментира, че ключово за борбата с трафика е взаимодействието между различните власти и даде за пример добрата координация между прокуратурата, ГДБОП, гранична полиция и комисията за борба с трафика. По думите й това сътрудничество в Бургас дава много добри резултати и се вижда не само от създаването на първите защитени жилища, но и от големия брой осъдителни присъди. Кунева цитира статистика, според която броят на идентифицираните жертви за първите девет месеца на 2015 г. – 61, е по-голям от този за цялата 2014 г. Вицепремиерът посочи, че една от целите на защитените жилища, е жертвите да се чувстват спокойни и да дават качествени показания, за да може те да доведат до ефективни присъди срещу трафикантите. Като двете най-чести престъпления тя посочи сексуалната експлоатация и продажбата на новородени.

0810_Kuneva_Burgas2

Вицепремиерът Кунева участва в кръгла маса в Бургас, посветена на антикорупционните политики. Във форума участват представители на неправителствения сектор, академичните среди и ръководствата на регионалните власти, в т.ч. на Агенция „Митници“, НАП, РЗОК, областната администрация в Бургас и др.