Борисов отмени осигурителната преференция за цигарения бизнес

Замразяването на осигурителните прагове в цигарения бизнес се отменя по настояване на премиера Бойко Борисов. “Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел”, заяви Борисов от Мадрид, където е на среща на ЕНП. Думите му бяха разпространени от пресцентъра на ГЕРБ.

В петък Калфин обяви, че ще наложи 7.5% ръст на осигурителните прагове в 36 икономически дейности, в които няма споразумение между синдикати и работодатели, но изключи от увеличението производството на тютюневи изделия заради лошите му икономически показатели. Преференцията предизвика съмнения за лобизъм в полза на сектора, който се ползва с протекцията на ДПС, а аргументите на министъра бяха оспорени, пише в днешния си брой “Сега”.

Социалният министър има право да наложи по свое усмотрение административно увеличение на минималните осигурителни прагове за следващата година. Калфин обясни, че при преценката си е взел предвид средния осигурителен доход, средната заплата и печалбите на съответния бранш. Според някои данни обаче производството на тютюневи изделия не е в такава криза, а “Булгартабак”, където работят половината от 3-те хиляди заети в сектора, е бил на печалба миналата година. В същото време има други сектори, където от началото на годината има намаление и на заплатите, и на заетите.

Снощи социалният вицепремиер потвърди, че ще промени първоначалното си предложение по молба на министър-председателя и ще предложи минималните осигурителни прагове във всички дейности да се увеличат с еднакъв процент – 7.5%.