Красивата скулптура на Св. Георги Победоносец тежи 3.5 тона (видео)

Скулптурата на патрона на град Поморие – Св. Георги Победоносец вече е поставена в градинката пред манастира. Интересно е да се отбележи, че монументът тежи 3.5 тона. Бронзовата отливка е стабилно закрепена от неръждаема конструкция, която тежи 400 кг. Височината на постамента е 1.20 м, а общата височина е 6.5 м.
За изработването на скулптурата е използвана 5 тона глина, сподели авторът и ръководител на проекта помориецът Христо Георгиев, който работи съвместно с Стефан Вепчек, Пейчо Шетанов и Руслан Русев.
Поморийският скулптур сподели още, че за да бъде транспортирана скулптурата от леярната до Поморие се наложило да бъдат премахнати предните два крака на коня, които бяха поставени на място пред погледите на десетки минувачи.

20151022174329(1)

Величието на монумумента ще бъде подчертано и чрез облагородяване на пространството около него, съобщиха от общината.
От двете страни на паметника ще се изградят алеи – подходи, настлани с павета, а „зелената ограда” на манастира ще бъде освежена с нови иглолистни дървета и ниски широколистни храсти. Предвидено е ново лед осветление и три къта с пейки за сядане, които да приютяват както поклонниците в манастира, така и туристи, дошли, за да се насладят на респектиращата скулптура на Свети Георги Победоносец.