Диана Апостолова: Агресията при 5-годишните деца е показател за неумение за общуване

В ЦДГ „Веселушко” гр. Поморие се състоя среща на родителите на деца от предучилищна възраст с психолога Диана Апостолова. Темата, по която дискутираха родителите и учителите в детската градина с психолога беше „Ефективни модели за справяне с агресивните прояви на 5 -6 годишните деца”. Беше споделено, че най-характерна за предучилищната възраст е вербалната агресия. Психологът обясни, че словесните нападения обикновено се случват в моменти на слабост. Думите, изречени тогава са необмислени, стремящи да разтоварят напрежението. Също често срещани са обвиненията и заплахите, например децата на 5-годишна възраст демонстративно крещят на своето другарче, за да го отстранят от игра или от играчка. За тях другото дете е препятствие, което трябва да отстранят. Родителите и детските педагози посочиха, че се случва децата да се блъскат, да удрят с ръце, да ритат с крака, да дърпат косите. Психологът им обясни, че това е физическа агресия, но тя има непроизволен, непосредствен и импулсивен характер. Че това е форма на себедоказване и себеутвърждаване на групата от връстници.
По време на срещата Диана Апостолова обясни кои са индивидуалните и социални факторите, провокиращи непослушание, гняв и прояви на агресивност у децата в предучилищна възраст. Зададоха се много въпроси за начините за справяне . Най-доброто възпитание към едно дете на 5-годишна възраст се заключава в това да се насърчават самостоятелните му действия, в подкрепа на инициативите му, в признаване на правото на интелектуална любознателност и творчество. Ако родителите през този период не позволяват на детето си да действа независимо, прекалено го наказват в отговор на неговите нужди, то развива чувство за вина. Заплахите са безполезни, те гарантират повторение на забранената постъпка и провокират агресия. Полезната критика не е синоним на забележки и обиди, а на насоки за действия. Когато едно дете бъде наречено с обидни етикети като „непохватно”, „глупаво”,”агресивно” и т.н. то реагира с яд, омраза и агресивност, засилва се увереността му, че наистина е такова. Физическите наказания като дисциплинарен метод водят до чувство за вина и страх и подражание на родителя в отношенията с възрастните.

Дисциплината е насочването на детето в правилната посока, а това се постига чрез приемане, разбиране, любезност и внимание. Вежливостта е черта на характера и същевременно социално умение. Тя се придобива чрез подражание на родителите, т.е. учтивостта провокира учтивост, невъздържаността- невъздържаност, отзивчивостта- отзивчивост, невъзпитаността- невъзпитаност. Агресивното поведение се използва от децата на 5 години за задоволяване на потребностите им. Важно е да се внушава доверие в способността им да функционират ефективно и да живеят, учат и играят нормално. Към края на предучилищната възраст те преодоляват егоцентризма си и започват да отчитат чуждата гледна точка и да я координират със собствената.
Присъстващите благодариха на психолога Диана Апостолова за полезната среща и пожелаха отново да се видят и да продължат да разговарят по наболели за тях и техните деца проблеми.