Руският самолет А 321 се е разпаднал във въздуха

Руският самолет А 321, който катастрофира на Синайския полуостров в събота, се е разпаднал във въздуха, заяви изпълнителният директор на Междуправителствения авиационен комитет на Русия Виктор Сороченко, цитира Кросс. Въпреки това е все още рано да се правят заключения за причините за катастрофата, отбеляза той. „Разпадането е станало във въздуха, фрагментите от самолета са се разпръснали на площ от над 20 кв. км”, посочи той след оглед на мястото на катастрофата.

Разглеждат се всички възможни версии за причините за катастрофата, в това число и възможността за техническа неизправност. С тази цел в момента руски и египетски специалисти оглеждат местопроизшествието, заяви по-рано говорителят на Руския следствен комитет Владимир Маркин.

В рамките на разследването са проведени и разпити на служителите, които работят по техническото обслужване на самолетите на засегнатата компания „Когалимавиа”, и на екипажа, който е летял със самолет А321 за Египет на 30 октомври.

Следствието е иззело и цялата документация по техническото обслужване на катастрофиралия самолет. Назначена е и експертиза на проби от горивото от мястото, където за последен път е бил зареден разбилият се самолет. Маркин обясни, че от горивото са взети проби и е назначена експертиза. Също така е иззета цялата документация по техническата проверка на самолета преди полета.

Никога не е имало проблем с двигателите на самолетите А321, които са експлоатирани от „Когалимавиа”, каза бившият генерален директор на авиокомпанията Сергей Мордвинцев, който напусна пост на 23 октомври т.г. „Самолетите А321 са сигурни машини. Откакто ги експлоатираме не е имало случай на отказ на двигателите”, посочи той. Мордвинцев допълни, че при последната си проверка през август „Ространснадзор” е счел, че компанията изпълнява всички изисквания.

Комисия с участието на Египет, Русия и Франция е започнала да разшифрова откритите по-рано бордови записващи устройства на претърпелия катастрофа в Синай руски пътнически самолет A321. По последни данни, са открити телата на 175 жертви от катастрофата, като за тяхната положителна идентификация се извършва сравнителен анализ на събраната от роднини ДНК.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призова да се изчакат всички резултати от разследването за катастрофата на руския самолет в Египет, преди да се правят предположения за възможните причини за трагедията. Той обясни, че разследването ще бъде технически сложно и трябва да се изчакат всички резултати, за да се правят заключения.

Airbus А-321 се разби в събота сутринта, малко след излитането си от курорта Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всички 224 души на борда. Всички са руски граждани, завръщащи се от почивка.

По-късно бунтовническа групировка, свързана с „Ислямска държава” в Египет, пое отговорност за катастрофата. Това стана на уебсайта Aamaq – полуофициална агенция на ИД. Още в събота обаче трима американски военни експерти заявиха, че действащите на Синайския полуостров исламистки групировки не разполагат с ракети „земя-въздух”, които биха могли да свалят самолет.

Руският минисър на транспорта Максим Соколов отхвърли възможността самолетът да е бил свален и допълни, че тази информация трябва да бъде считана за недостоверна, въз основа на непрекъснато поддържаните в момента контакти между Москва и Кайро.

В Русия бе обявен траур, а знамената на държавните институции са свалени наполовина.

На летище „Пулково” в Санкт Петербург хората оставят цветя на терминала, където трябваше да пристигнат 224-мата.

Хора оставят цветя в памет на жертвите и пред посолството на Русия в София. В понеделник, 2 ноември, от 10 до 13 и от 14 до 17 ч. в посолството ще бъде изложена книга за съболезнования. Адресът е бул. „Драган Цанков” 28.