Военните излизат на протест с полицаите

Военните ще се присъединят към протеста на полицаите, каза председателят на Националния синдикат „Отбрана” Тодор Воденов. По думите му решенията, заложените в бюджет 2016, за сериозни орязвания на социалния пакет за служителите в сектор “Сигурност”, сериозно нарушават професионалния им и социален статут.

Доходите намаляват почти с 10%, обезщетенията също се намаляват драстично. Този подход, който правителството този път отговорно е приело, е в разрез с разговорите, с обещанията, които те имаха. Да, ние сме съгласни, че е необходимо да бъдат извършвани реформи, но реформите не бива да бъдат извършвани с цената на намаляване на социалния и професионалния статут на хората от отбраната и сигурността, заяви Воденов, цитира Кросс.

Освен военните, към протеста на полицаите ще се присъединят и надзирателите от затворите, чийто социални права също са редуцирани.

Работещите в арестите и затворите започват подготовка за национален протест на 8 ноември пред сградата на Народното събрание. Те обмислят да се съберат пред парламента и в деня, в който на първо четене ще се приема Бюджетът за следващата година. От Синдиката настояват за отпадане на текстовете в проектобюджета за 2016 година, свързани с промяна на социалните и икономическите права на служителите в сектор “Сигурност”, обвързване на заплатите в МВР с размера на средната работна заплата и допускане на синдикалните организации в МВР до участие в националните представителни синдикати.

Ръководството на Синдиката на служителите в затворите призовава синдикалните си дружества по места да провеждат ежедневни протестни действия – съвместно със служители на други ведомства или самостоятелно.