Свободни цени за сянката на плажа

Въпреки обещанията на регионалния министър Лиляна Павлова, че изборът на наематели и концесионери на плажове вече ще се обвързва с цените на чадърите и шезлонгите, това няма да се случи, става ясно от обявени в петък процедури за отдаване на пет ивици на наематели. Плажовете са в общините Балчик, Несебър, Созопол и Царево.

В проектите за договори към документацията е записано, че наемателите определят свободно цените на услугите, които предлагат. Новите стопани на петте ивици ще бъдат избрани чрез търг с тайно наддаване, а контрактите ще се сключат за период от 5 години, което значи, че в този период няма да имат таван за цените, пише “Труд”.

През август регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че занапред при концесиите за плажове кандидатите ще получават повече точки, ако предлагат по-ниски цени за чадъри и шезлонги. Такова условие обаче не е записано в петте процедури, ценообразуването изобщо не е отбелязано като критерий. Обещанието на Павлова беше дадено в отговор на искания от хотелиери държавата да регулира цената на сянката, която варираше в широките граници от 5 до 60 лв. на различни плажове това лято.

В проектодоговорите за петте обекта е записано още, че наемателите ще трябва да осигурят свободен достъп до ивиците. Освен това поне 50% от територията на пясъчната ивица трябва да е свободна, за да могат хората безплатно да разполагат свои плажни принадлежности.

Желаещите да наемат някоя от петте ивици могат да кандидатстват по процедурата до 7 декември. Най-висока е цената на плажа „Вая” в Несебър – 35 227 лв. на година без ДДС, а най-ниска на плажа „Варвара” в Царево – едва 1582 лв.