OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Приключи кампанията „Заедно за съпричастността“ в Бургаска област

В периода 16 – 24 октомври, екипът на Областен информационен център – Бургас се включи в Националната информационна кампания „Заедно за съпричастността“, организирана от мрежата от 28 информационни центъра в България, съвместно с Българския червен кръст (БЧК) и Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР).
В Бургаска област се проведоха тринайсет информационни срещи с близо 200 участника, сред които представители на общини, бюра по труда, социални работници и доброволци на Българския червен кръст. През десетте дни от кампанията, експерти от ОИЦ – Бургас обучиха координаторите и доброволците на БЧК и предоставиха информационни материали с текущи и предстоящи процедури по ОП „Развитие на човешките ресурси“.
Стана ясно, че 9 127 души от областта ще получат пакети с храни осигурени по Оперативна програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Именно до тези представители на уязвими групи целим да достигне информация за възможностите, които предоставя ОП РЧР – включване на пазара на труда, социално включване, предоставяне на услуги в дома, обучения и др.
Проведените срещи във всички общински центрове преминаха при голям интерес. Участниците в проведените дискусии задаваха много въпроси, на които получиха конкретни отговори. Освен това те проявиха желание информационните събития да продължат и в бъдеще, за да могат регулярно да се информират за възможностите, които предоставят оперативните програми в помощ на уязвимите групи.
Инициативата „Заедно за съпричастността“ успя да обединени усилията на институциите и организациите в обща кауза.